Тривога і стрес на шляху до свободи: у ДДУВС – відкрита лекція від іноземного фахівця!

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася відкрита лекція викладача антропософської психіатрії та психотерапії, доктора медицини, психіатра і психотерапевта Гаральда Гаасса. Тема заняття – «Тривога і стрес на шляху до свободи».

Прослухали лекцію близько 40 учасників, серед яких – співробітники різних кафедр університету, представники ННІ права та інноваційної освіти, відділення міжнародних відносин. Долучилися також фахівці психологічного забезпечення ВКЗ, студенти спеціальності «Психологія» денної та заочної форм навчання, українські фахівці, що працюють за цим напрямом психотерапії, а також гості з різних куточків України (Запоріжжя, Київ, Вінниця, Дніпро тощо) та зарубіжжя (Австрія, Іспанія).

У рамках лекції спікер розповів про основні тенденції психічного розвитку сучасної людини в різних країнах, зокрема про збільшення страхів після Другої світової війни, зростання чутливості, яка також обумовлює значне переживання відчуття страху. Так, Гаральд Гаасс зазначив, що сучасна людина часто уникає прояву власної особистості, що може призвести до виникнення різних захворювань.

Окрім цього, лектор розглянув природу тривоги та страху з позицій антропософської психотерапії у порівнянні з іншими психологічними та психотерапевтичними підходами. Проаналізував і психіатричні феномени за допомогою духовно-наукових пояснень Рудольфа Штайнера щодо природи тривоги та страху, а також розглянув різні форми сучасної психотерапії та розповів про кризову педагогіку. Активно ділився власним професійним досвідом.

Учасники заняття мали змогу задати гостю свої запитання щодо фобії і страху майбутнього у людей під час війни, про лікувальний ефект від переживання страхів в житті людини та про необхідність пройти через стрес, тривогу та страхи на шляху до її свободи. Запитували і про те, чи потрібно і можливо підготувати дитину до життєвих стресів тощо.

«Людині потрібне майбутнє. Воля є імпульсом майбутнього. Якщо у людини немає майбутнього, то немає і сили волі. Допомогою людині у важкій для неї ситуації може бути поштовх до пошуку орієнтирів у власному житті», – зазначив Гаральд Гаас.

Наприкінці заняття спікер висловив слова підтримки Україні та всім слухачам і зазначив, що сподівається на перехід людства до більш гуманних моделей світу – через людяність, здивування світом, любов.

 

 


576