У ДДУВС обговорили протидію організованій злочинності

Новини університету

Всеукраїнський науково-практичний семінар «Протидія організованій злочинності: проблеми теорії та практики» відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Наукову дискусію провели за підтримки кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції.

Із вітальним словом до учасників звернувся директор ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції ДДУВС, кандидат юридичних наук Владислав Лазарєв. Він зазначив, що питання протидії організованій злочинності та корупції набувають особливої актуальності в умовах боротьби українського народу за своє європейське майбутнє.

До науково-практичного заходу приєдналося понад 130 учасників. Вони обговорили кримінально-правову політику щодо протидії діяльності злочинних спільнот та осіб, що перебувають у статусі підвищеного злочинного впливу; зосередили увагу на методологічних проблемах підготовки фахівців для правоохоронних органів. Окремо зупинилися на аспектах удосконалення національного кримінального законодавства та організації виявлення та розслідування окремих видів злочинів, що вчиняються організованими групами та злочинними організаціями. Науковці також подискутували щодо ролі та місця громадянського суспільства у протидії організованій злочинності та корупції.

Серед учасників Всеукраїнського науково-практичного семінару –представники Консультативної місії Європейського Союзу, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту інформації, безпеки і права НАПН України, Національної академії Служби безпеки України, Міжвідомчого науково-дослідного центру з проблем боротьби з організованою злочинністю при РНБО України, Національної академії внутрішніх справ, Київського інституту Національної гвардії України, Одеського державного університету внутрішніх справ, Донецького державного університету внутрішніх справ, Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка, Харківського національного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Університету митної справи та фінансів України, Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, Запорізького національного університету, Національного університету «Запорізька політехніка», Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Дніпровського гуманітарного університету, Класичного приватного університету (м. Запоріжжя), Національної асоціації адвокатів України та інших закладів і установ.

Консолідуючим фактором ефективності заходу стало залучення провідних фахівців-практиків. Зокрема – від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань. Долучилися і практикуючі спеціалісти Південно-східного міжрегіонального територіального управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (м. Дніпро), територіальних підрозділів прокуратури Дніпропетровської області, представників суддівського корпусу м. Дніпра та області, Управління державної реєстрації в Дніпропетровській області, Запорізького НДЕКЦ МВС України. Участь у науковому заході взяла і Національна поліція України включно з територіальними підрозділами: це департаменти стратегічних розслідувань, кримінального аналізу, карного розшуку, а також Головне слідче управління.

Результатом науково-практичного семінару стало напрацювання пропозицій з удосконалення національного законодавства щодо організаційно-правових основ боротьби з організованою злочинністю, роботи з віртуальними активами, здійсненням паралельних фінансових розслідувань. Їхньою метою є підрив фінансово-економічного підґрунтя організованій злочинності, а також удосконалення форм та методів взаємодії з міжнародними правоохоронними органами за вказаними напрямками.

 

 


372