Порядок дій поліцейських при виявленні вибухонебезпечних предметів

Новини університету

За такою темою у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся тренінг для курсантів 4 курсу ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції за участю працівників ГУНП в Луганській області: старшого інспектора вибухотехнічної служби капітана поліції Олександра Беззуба та інспектора сектору забезпечення вибухотехнічної служби лейтенанта поліції Олега Овчаренка.

Основною частиною тренінгу була демонстраційно-ознайомча лекція, в ході якої спікери наочно розповіли про види вибухових пристроїв, принципи їхньої дії та правила поводження із ними.

Так, Олександр Беззуб акцентував на виявленні протипіхотних мін, заборонених міжнародним гуманітарним правом. Зокрема він повідомив, що такі небезпечні предмети, що візуально нагадають метеликів, вибухотехніки знаходять навіть у мобільних телефонах та дитячих іграшках.

«Необхідно пам’ятати, що при випадковому виявленні вибухонебезпечного предмета, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. Необхідно уникати будь-яких дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями, – це може призвести до їх вибуху, численних жертв і руйнувань», – зазначив експерт.

Про порядок дій та правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів більш детально розповів Олег Овчаренко. Також представник сектору забезпечення вибухотехнічної служби наголосив, яких заходів необхідно вжити у разі загрози виникнення вибуху.

Насамкінець експерти рекомендували в екстремальних ситуаціях не втрачати контроль, не піддаватися паніці, намагатися заспокоїтися та уточнити ситуацію. Адже при виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантією того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі.


967