Масштабний освітній марафон МВС завершено!

Новини університету

Представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ долучилися до фінального етапу Освітнього марафону, ініційованого Міністерством внутрішніх справ України.

Відбулася п’ята зустріч із низки запланованих. Цього разу спікерами заходу виступили Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України Маргарита Сокоренко.

Привітала учасників заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко. Вона побажала спікерам та здобувачам вищої освіти плідного діалогу й успіху в пошуку шляхів вирішення важливих проблем у сфері забезпечення прав і свобод громадян України в умовах воєнного стану.

Першим виступив Дмитро Лубінець. Його лекція була присвячена темі «Права і свободи людини – найвища суспільна цінність. Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод в умовах війни».

«Зараз війна відбувається за демократію, за наш вибір. Я завжди підкреслюю європейським партнерам, що війна в Україні триває практично 9 років і розпочалася вона з того, що ми, українці, вийшли на майдан за наші європейські цінності. Ми виступили проти порушення нашого базового права – права на вільне виявлення своєї думки», – сказав спікер.

Дмитро Лубінець розповів про роль інституції – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Більш детально зупинився на основних функціях та цілях очолюваного ним органу. Зокрема акцентував на ролі функції медіаторства між державними органами влади та громадянами. Крім того, ознайомив майбутніх правоохоронців з існуючими інструментаріями впливу на порушників прав людини та громадянина.

З розгорнутим дискурсом на тему «Порушення та захист прав людини – європейська судова практика. Про злочини рф проти України» виступила Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України Маргарита Сокоренко.

Експертка розповіла про роль та завдання Уповноваженого у справах Європейського суду в Європейському суді з прав людини. Зупинилася на окремих статистичних даних, пов’язаних з порушенням прав людини під час війни.

«Станом на 2022 рік Україна є державою-лідером за кількістю індивідуальних заяв, поданих до Європейського суду з прав людини. Так, станом на грудень 2022 року маємо 10600 індивідуальних заяв, із них 8800 звернень стосуються порушень прав людини у ході війни та порушень прав людини у ході війни на тимчасово окупованих територіях», – зазначила пані Маргарита Сокоренко.

Спікерка більш детально зупинилася й на міждержавних позовах України проти російської федерації та стані їх вирішення Європейським судом.

На завершення відбулася сесія запитань-відповідей, до якої мали змогу долучитися всі учасники освітнього марафону.

Нагадаємо, впродовж двох тижнів перед курсантами та студентами закладів вищої освіти системи МВС України виступали представники державних та міжнародних інституцій з лекціями про недопущення будь-якого насильства у сучасному світі, дотримання прав людини, безбар’єрність та протидію дискримінації, а також особливості діяльності агенцій під час повномасштабного вторгнення рф на територію України.


345