Представники ДДУВС взяли участь у засіданні Дніпропетровської Регіональної Ради Реформ Правосуддя

Новини університету

РРозширене засідання Дніпропетровської Регіональної Ради Реформ Правосуддя на тему «Обговорення Gap-аналізу впровадження інституту медіації в Україні» відбулось нещодавно у рамках проєкту ЄС «Право-Justice».

Представники

Із вітальними словами до присутніх звернувся керівник проєкту «Право-Justice» Довидас Віткаускас, директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України Олександр Олійник, а також координатор Дніпропетровської Регіональної Ради реформ правосуддя Олексій Савчук.

Представники

Ключові завдання та результати Gap-аналізу впровадження інституту медіації представив Довидас Віткаускас. Експертна група Проєкту Право-Justice – Ремко ван Рі, Аліна Сергєєва, Луїза Раманадзе, Світлана Сергєєва, Володимир Родченко презентували його концептуальні напрями.

У засіданні взяли участь суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Наталія Блажівська, голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, в.о. начальника управління нотаріату Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Дмитро База, а також практикуючі адвокати, судді, податківці, науковці. ДДУВС на засіданні традиційно представляли проректор Лариса Наливайко та декан юридичного факультету Вікторія Савіщенко.

Представники

Представники

«Медіація існує в Україні понад 20 років, однак вона не стала частиною культури врегулювання конфліктів. При цьому, медіація – це важливий етап у забезпеченні доступності правосуддя та відновленні довіри до нього, підвищення інвестиційної привабливості України, зняття соціальної напруги у суспільстві. У найближчих планах ДДУВС спільно з Дніпропетровською Регіональною Радою Реформ Правосуддя – організація підготовки як тьюторів з медіації, так і майбутніх медіаторів», – підкреслила Лариса Романівна.

Зазначимо, що сьогодні в Україні працюють понад 30 приватних організацій медіаторів та значна кількість громадських організацій, що займаються питаннями медіації. Наразі Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ виявив ініціативу стати одним з перших спеціалізованих осередків підготовки медіаторів та забезпечення підвищення кваліфікації практикуючих медіаторів. На базі ДДУВС планується створення Центру підготовки медіаторів.

Дніпропетровська Регіональна Рада Реформ Правосуддя створена проєктом ЄС «Право-Justice» для сприяння формуванню політики у сфері реформи правосуддя на місцевому рівні. Група національних та міжнародних експертів провела аналіз чинного законодавства, інституційної спроможності та окреслила стратегічні цілі розвитку інституту медіації, враховуючи існуючі ризики, та запропонувала конкретні рекомендації і заходи для його ефективного розвитку. Такий всебічний структурний аналіз дозволив створити концепцію практичного впровадження цього інституту.


778