Захист прав людини в Україні в умовах воєнного стану. Об’єднуємо зусилля!

Новини університету

24 червня у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України та Урядової уповноваженої з гендерної політики, доктора юридичних наук, кандидата філософських наук, професора Катерини Левченко відбувся масштабний науково-практичний захід – II Міжнародна науково-практична конференція «Захист прав людини в Україні в умовах воєнного стану», яка спрямована на обговорення питань щодо напрацювання ефективних заходів протидії порушенню та захисту прав людини в Україні в реаліях сьогодення.

До участі в конференції долучилося близько 300 учасників – представники Офісу Президента України, Верховної Ради України, Офісу Генерального прокурора, Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства у справах ветеранів України, Збройних Сил України, Третього апеляційного адміністративного суду, Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), Національної академії правових наук України, Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та науковці закладів вищої освіти України.

Участь в конференції взяли також представники організацій та закладів вищої освіти із таких країн як США, Франція, Німеччина, Португалія, Іспанія, Данія, Норвегія, Хорватія, Литва, Польща, Молдова тощо. В обговоренні питань захисту прав людини в умовах воєнного стану взяли також представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Модераторами наукового заходу виступили – проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко та радник ректора з гендерних питань Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Ірина Грицай.

З вітальним словом виступила заступник міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, яка наголосила на тому, що Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України відіграють провідну роль у забезпеченні надійного захисту прав і свобод людини, адже їх діяльність безпосередньо спрямована на виконання такого завдання.

«Тема конференції є актуальною та вкрай важливою в тій ситуації, в якій сьогодні перебуває Україна. Зокрема сьогодні рівно чотири місяці як почалося повномасштабне вторгнення Росії на територію України. Дуже важливо, що такі заходи проводяться на базі вищих навчальних закладів системи Міністерства внутрішніх справ, шукаються дієві механізми захисту прав людини в умовах війни, які згодом будуть працювати й застосовуватися на практиці», – сказала вона.

Також заступниця міністра додала, що проведення заходу дозволяє не тільки об’єднати досвід та наукові й практичні напрацювання українських і міжнародних вчених, представників органів влади, інститутів громадянського суспільства України, міжнародних організацій, а й робить значний внесок у подальше згуртування українського суспільства, формування відчуття причетності до боротьби за незалежність нашої держави та мотивацію до натхненної і самовідданої праці заради перемоги, відновлення та розвитку України.

Привітав учасників ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, Заслужений юрист України Андрій Фоменко, який наголосив на тому, що університет, як осередок освітньої і наукової діяльності, традиційно докладає системних зусиль у питаннях забезпечення прав і свобод людини і громадянина, ці питання активно імплементуються в навчальний процес та виховну роботу з молоддю.

«Історичною подією для нас є те, що Європарламент прийняв резолюцію щодо надання Україні статусу кандидата у членство в ЄС. Тому, тепер українське суспільство не має права на помилку у подальшій розбудові держави. Ми повинні бути гідними людьми, які віддали своє життя та побудувати нову державу, в якій панує верховенство права та забезпечуються права і свободи людини, цінності гуманізму та демократії», – сказав ректор.

Проректором Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктором юридичних наук, професором, Заслуженим юристом України Ларисою Наливайко було зазначено, що метою сьогоднішнього заходу є створення платформи для об’єднання досвіду і потенціалу науковців та практиків, представників органів публічної влади та інститутів громадянського суспільства України та провідних держав світу з вирішення правових, соціальних, економічних проблем захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні під час війни.

Привітав учасників заступник керівника Офісу Президента України, доктор юридичних наук Олексій Дніпров, який наголосив на тому, що всі верстви українського суспільства згуртувалися для боротьби з агресором, захисту незалежності нашої держави, демократії та курсу європейської інтеграції. Органи державної влади України працюють у посиленому режимі.

До привітань приєдналася також директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС України, доктор педагогічних наук, професор Інна ЯЩУК, яка відзначила, що Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція докладають системних зусиль у значущій для кожного громадянина України справі – обороні територіальної цілісності держави від збройної агресії, наданні допомоги Збройним силам України у гідній відсічі ворогу, а також забезпеченні безпеки громадян та захисті від будь-яких порушень їх прав та свобод.

З вітальним словом виступили також: Урядова уповноважена з питань ґендерної політики, доктор юридичних наук, кандидат філософських наук, професор Катерина Левченко; заступник генерального прокурора України, Заслужений юрист України Олексій Симоненко; Міністр у справах ветеранів України, кандидат психологічних наук Юлія Лапутіна.

Відзначили актуальність проведення науково-практичної конференції та привітали учасників: радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Віталій Соловей; радник з юридичних питань Головнокомандувача Збройних Сил України Євгенія Рябека; Надзвичайний і Поважний посол Хорватії в Україні Аніца Джамич, постійний посол Швеції у Раді Європи Мортен Енберг, генеральний директор Європейської академії жінок у політиці та бізнесі у Берліні (EAF Berlin) Хельга Лукошат, керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Харків) Brigitta Triebel; народний депутат України, доктор юридичних наук В’ячеслав Медяник; народний депутат України, доктор юридичних наук, професор Дмитро Припутень; керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталія Федорович; Президент Національної академії правових наук України, дійсний член (академік) НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Олександр Петришин; директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Андрій Свінцицький; ректор Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, кандидат педагогічних наук, доцент, генерал-майор Олександр Луцький; голова Третього апеляційного адміністративного суду, доктор філософії з права Анатолій Коршун; голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Андрій Коренев; перший заступник начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Ольга Захарова; Президент ВГО «Асоціація українських правників», Президент ГО «Міжнародна екологічна академія», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України Василь Костицький та Президент «Української федерації учнівського спорту», заступник Міністра освіти і науки (2016-2019) Роман Греба.

Презентували свої виступи, присвячені питанням дотримання прав людини в умовах воєнного стану – радник з гендерних питань Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Гізела Дуеттінг; суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь Ільков; Президент ВГО «Асоціація українських правників», Президент ГО «Міжнародна екологічна академія», доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, академік Національної академії правових наук України Василь Костицький; завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, доктор юридичних наук, доцент Олександр Литвинов; радник ректора з гендерних питань Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Ірина Євхутич; начальник відділу Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Олег Парфило; завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Одеського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Віктор Маковій; заступник начальника кафедри теорії права та кримінально-процесуальної діяльності Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, доктор юридичних наук, професор Сергій Халимон та інші.

З доповідями виступили також науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

За результатами конференції були підведені підсумки та сформовано розширену резолюцію щодо внесення відповідних змін до законодавства, визначення алгоритму дій інституційного механізму захисту прав людини в умовах воєнного стану. Вищезазначена резолюція оприлюднена на сайті університету та надалі буде направлена до відповідних вищих органів державної влади, місцевого самоврядування тощо.

 

 


1 202