«Права людини: методологічний, гносеологічний та онтологічний аспекти»

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена 74-й річниці проголошення Загальної декларації прав людини.

Привітала учасників проректор університету, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка наголосила, що проведення науково-практичного заходу має на меті об’єднати досвід і потенціал науковців та практиків, представників органів публічної влади й інститутів громадянського суспільства з вирішення актуальних проблем реалізації охорони та захисту прав людини в умовах війни. Зауважила, що науково-практична конференція стала вже традиційною і цього річ відбувається не лише в межах тижня права, але й в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Відзначила, що хоча війна внесла значні корективи в освітній процес, наукове життя, колектив Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ намагається адекватно реагувати на сучасні виклики, спричинені діями агресора, вдосконалювати методики підготовки майбутніх правників і правоохоронців. В особливому пріоритеті залишаються і наукові дослідження та наукові заходи. Побажала успіхів у роботи і плідної дискусії.

З вітальним словом до учасників науково-практичного заходу звернувся декан факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності ДДУВС, кандидат юридичних наук, полковник поліції Костянтин Бахчев, який зазначив, що проблематика прав людини є актуальною і в мирний час, але в умовах війни набуває ще більшої актуальності. Наголосив на важливості та необхідності вирішення такого екзистинційного завдання, як пошук шляхів і засобів захисту прав як наших співвітчизників, але й іноземних громадян.

З вітальними промовами до учасників конференції звернулися: регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Оксана Крупій; головний спеціаліст відділу з питань прав людини Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України Сергій Шкарупа; головний спеціаліст відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Тетяна Стеблій; завідувач кафедри теорії та історії держави і права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент Марина Саєнко.

До участі у заході долучилися понад 150 учасників: науковці та практичні працівники, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судових і правоохоронних органів, правозахисних організацій,
громадських організацій, а також представники наукових установ із різних регіонів України.

Під час науково-практичної конференції учасниками були обговорені актуальні питання, пов’язані із правами людини, як то: забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та біженців; забезпечення права на недоторканність приватного життя (прайвесі) в реаліях сучасної війни; забезпечення генетичних прав людини; законодавче регулювання процедури набуття та припинення громадянства України; дотримання принципів статевої моральності у сфері захисту прав дитини; вплив воєнного стану на процес віктимізації українського суспільства та ін.

Великий інтерес та жваве обговорення викликали доповіді: декана юридичного факультету, професора кафедри конституційного і муніципального права юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктора юридичних наук, професора Віталія Серьогіна, тема доповіді якого присвячена проблемам забезпечення права на недоторканність приватного життя (прайвесі) в реаліях сучасної війни; проректора з наукової роботи Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, кандидата юридичних наук, доцента Андрія Боровика, який у своєму виступі торкнувся важливої прикладної проблеми, що виникає в процесі здійснення правосуддя, як застосування принципу «плодів отруєного дерева», що визнається міжнародним стандартом дотримання права на захист в Україні; професора кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України Івана Богатирьова, виступ якого виявився доволі емоційним і таким, що був сповнений спогадами, пережитими ним особисто у перші дні збройної агресії російської федерації проти України; професора кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, доктора юридичних наук, професора Андрія Кучука, який проаналізував актуальні для судової практики України рішення Європейського суду з прав людини.

Цікавими були доповіді й інших науковців закладів вищої освіти України.

По завершенню науково-практичної конференції було підведено підсумки та схвалено резолюцію за результатами обговорюваних питань.


639