Права громадян та поліцейських: у ДДУВС провели лекцію для курсантів

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ організували лекцію для майбутніх співробітників Національної поліції. Поговорили про важливе: дотримання прав громадян та самих поліцейських, сучасні методи запобігання неправомірним діям, особливості роботи капелана та інше.

Лекцію провели викладач кафедри цивільного права та процесу Катерина Мітусова, а також запрошені гості – старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Дніпропетровській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України капітан поліції Наталія Урман та старший капелан Громадського формування «Капеланський патруль» у Дніпропетровській області Сергій Тітарс. Захід проводився для курсантів 3 курсу Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції.

Основна тема лекції – практичні методи дотримання поліцейськими прав громадян та захист прав самих правоохоронців.

Курсантам надали можливість дізнатися про успішний досвід застосування методів протидії порушення прав людини на реальних прикладах від досвідчених колег.

Запрошені лектори поділились своїм досвідом. Наталія Урман розповіла, що система відеомоніторингу «Custody records» дозволяє фіксувати можливі правопорушення як з боку затриманих, так і поліцейських. «Custody records» ще тільки вводиться у роботу поліції, але вже дає позитивні результати.

«Був випадок, коли затриманий заявив, що поліцейський застосував проти нього фізичну силу, і це призвело до травми голови. Завдяки відеоспостереженню вдалось з’ясувати, що він сам наніс собі травму, щоби звинуватити співробітників поліції», – розповіла на лекції Наталія Урман.

Також курсантів ознайомили з особливостями роботи капелана у поліції, напрямами діяльності Громадського формування «Капеланський патруль» щодо надання психологічної допомоги поліцейським та громадянам під час виклику поліцейських, зокрема, щодо домашнього насильства, вимогами, що висуваються до майбутніх капеланів. Не обійшлось і без сумних історій, але з щасливим кінцем.

«Одного разу спілкувався з хлопцем, який вимагав гроші від своєї бабусі, – ділиться Сергій Тітарс. – Як виявилось, гроші йому були потрібні для купівлі наркотиків. Наш обов’язок – допомогти людям у складних життєвих ситуаціях та надати психологічну підтримку, тож я поспілкувався з ним. Зараз хлопець вже четвертий місяць лікується від залежності».

У кінці заходу лектори наголосили, що найважливіше у їхній справі – це дотримання прав людини, законність дій, повага до честі та гідності кожного громадянина під час здійснення службових обов’язків.

 

 


311