Прогресивні підходи, інноваційне обладнання: нові перспективи курсантської підготовки у ДДУВС!

Новини університету

Робоча зустріч щодо використання ДНК-системи ANDE Rapid DNA для практичної підготовки курсантів відбулася у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Обговорення проходило в онлайн-форматі, а участь у ньому взяв головний інформаційний директор компанії ANDE Стівен Меєр.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ представила робоча група на чолі з ректором полковником поліції Андрієм Фоменком. До складу групи зокрема увійшли: перший проректор полковник поліції Олександр Юнін, ветеран Національної поліції України Дмитро Худенко, директор Дніпропетровського НДЕКЦ МВС Володимир Коротаєв, завідувач кафедри криміналістики та домедичної підготовки Костянтин Чаплинський, президентка ГС «Дніпровський медичний кластер», директорка Благодійного фонду «Генофонд майбутнього» Ганна Кириченко.

Зазначимо, що ДДУВС є одним з найактивніших учасників Дніпровського Медичного Кластеру, метою якого є синергія та консолідація зусиль вищих навчальних закладів, медичних установ, громадського та благодійного сектору, силових структур. Державні та приватні заклади, органи законодавчої та виконавчої влади об’єднуються для реалізації спільних проєктів по відновленню української економіки під час війни та у післявоєнний період, спрямованих на сприяння розвитку сфери охорони здоров’я, освіти та науки. Дніпровський Медичний Кластер діє за підтримки першого заступника голови Дніпропетровської ОВА Володимира Орлова.

У рамках зустрічі ректор ДДУВС полковник поліції презентував діяльність закладу в умовах воєнного стану та наголосив на яких напрямах наразі акцентується увага у процесі підготовки кваліфікованих поліцейських.

«На території університету відкрито низку полігонів у напрямку документування воєнних злочинів. Безпосередньо ж до навчального процесу залучаємо практиків, які діляться актуальним на сьогоднішній день правоохоронним досвідом. Комунікація з практичними підрозділами Національної поліції України у нас – на високому рівні», – зазначив Андрій Євгенович.

Стівен Меєр у свою чергу підкреслив: попереду у представників ДДУВС та в цілому українців – дійсно великі, значущі завдання.

«Я приємно вражений вашими ідеями і тим, що ви прагнете запровадити тренінги з використанням інноваційної ДНК-лабораторії. Це досить прогресивний підхід, а рівень тренінгів, який ви передбачаєте – практика усього світу», – зауважив спікер.

Зокрема Стівен Меєр більш детально пояснив, у яких саме спрямуваннях може використовуватися система ANDE Rapid DNA, а робоча група ДДУВС надала власне бачення співробітництва.

Так, за результатами зустрічі планується організація та проведення спеціальних тренінгів для співробітників правоохоронних органів. Зокрема така ДНК-система зможе застосовуватися для оперативної ідентифікації ДНК-профілю значної кількості осіб в умовах воєнного стану; під час документування воєнних злочинів та розслідування кримінальних правопорушень; під час діяльності співробітників оперативних підрозділів Нацполіції та підрозділів кримінального аналізу тощо.

Окрім цього, було визначено, що у сфері підготовки курсантів використання системи ANDE Rapid DNA може бути запроваджене у рамках фахових дисциплін.

Також її застосування дозволить поглиблювати практичні навички дізнавачів, слідчих, спеціалістів-криміналістів, працівників оперативних підрозділів Національної поліції України.

Зазначимо, що реалізація цього проєкту буде здійснюватися у співпраці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Дніпропетровської обласної військової адміністрації та ГС «Дніпровський медичний кластер».


447