Пам’ятати історію

Новини університету

Урочисті заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення тривають у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Долучилися до них і курсанти першого курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції: вони вшанували пам’ять жертв Другої світової війни.

Майбутні правоохоронці відвідали меморіал «Вічний вогонь» у м. Дніпрі, поклали квіти та згадали загиблих хвилиною мовчання.

Інформаційну годину за темою пам’ятного дня провів для здобувачів керівник курсу старший лейтенант поліції Павло Алексєєнко. На занятті курсанти переглянули слайди, що висвітлюють фотохроніку трагічних подій того часу, обговорили побачене під час жвавої дискусії. Згадали, з чого все починалося, які колосальні втрати було завдано.

«Такі світлини показують ситуацію зсередини: яка атмосфера панувала в окопах, як евакуйовували поранених бійців. На одній з фотографій дехто з воїнів отримав поранення в голову. Отримавши медичну допомогу, вони повертаються у стрій та продовжують виконувати службові обов’язки попри сильний біль. Були і кадри звичайних людей, які вимушені покидати свої домівки», – ділиться враженнями курсант Владислав Сизоненко.

Однією з найвідоміших фотографій, яку продемонстрували курсантам, стала робота військового кореспондента, українця Євгена Халдея. Вона була зроблена на даху будівлі напівзруйнованого нацистського парламенту 2 травня 1945 року, коли Берлін був повністю зайнятий радянськими військами. На знімку зображено переможний момент, який сигналізував про наближення кінця Другої світової війни.

Переглянули курсанти і документальний фільм «Масові вбивства під час війни: німці переосмислюють історію»: у ньому очевидець подій ділиться власними спогадами того часу, розповідає, які жахливі речі йому довелося побачити та пережити.

«Історію потрібно знати та пам’ятати, хоча б для того, щоб не допустити такого в майбутньому. На інформаційній годині ще раз зробили висновок: немає нічого жахливішого, аніж війна», – зазначає Владислав.


255