«Соціально-гуманітарні виміри правової держави»

Новини університету

На базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відбулася міжнародна науково-практична конференція за темою «Соціально-гуманітарні виміри правової держави». Захід об’єднав понад 100 науковців із різних регіонів України, а також Чехії, Індії, Латвії, Ізраїлю, Греції, Німеччини та Канади.

Відкрив конференцію та привітав її учасників ректор університету полковник поліції Андрій Фоменко. Очільник ДДУВС відзначив, що розбудова правової держави в Україні є одним із пріоритетних завдань сьогодення.

«Соціально-гуманітарні виміри у розбудові правової держави мають виняткове значення, адже право відображає культурно-історичні цінності, які існують у суспільстві на певному етапі його розвитку. Саме вони визначають характер вищої справедливості, прав, обов’язків і свобод людини. Для дослідження цих цінностей мають залучатися не лише юристи, але й філософи, історики, соціологи, політологи, представники інших соціальних та гуманітарних наук, – наголосив Андрій Євгенович. – Процес формування правової держави у сучасній Україні є складним та суперечливим, він зумовлений проведенням економічних, політичних, соціальних та правових реформ. Тож важливим його аспектом є міжнародне співробітництво та врахування досвіду країн, які втілюють ідеали людиноцентризму, верховенства права, захисту прав особистості у конкретних юридичних практиках».

Із вітальним словом звернулися також проректор ДДУВС Лариса Наливайко, голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун, заступник начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Ольга Захарова, доцент Університету Пелопоннесу Гарріс Ціліотіс (Греція) та індивідуально практикуючий адвокат, медіатор Фаїла Аббасова (Латвія).

У рамках міжнародної науково-практичної конференції обговорювали наступні теми: «Держава та суспільство в умовах війни», «Правова держава та громадянське суспільство: минуле та сьогодення», «Трансформація влади та законодавства в Україні як фактор європейського розвитку українського суспільства», «Глобальні політико-правові проблеми міжнародного простору», «Національні пріоритети гуманітарного розвитку України», «Гендерна рівність як складова правової держави», «Освітні тренди сучасності», «Мовні аспекти процесу євроінтеграції України». Модераторами дискусії виступили проректор ДДУВС Лариса Наливайко та завідувач кафедри міжнародних відносин та соціально-гуманітарних дисциплін ННІ права та інноваційної освіти Олексій Халапсіс.

Свої виступи у рамках заходу презентували: доктор філософії факультету мистецтв, кафедри англійської мови Університету Південної Богемії Вероніка Кражичкова (Чеська Республіка), директор та доцент кафедри фізичного виховання та спорту Університету Марваді Джаханаві Іччхапорія (Індія), практикуючий сертифікований медіатор та експерт з розбудови миру та вирішення конфліктів, магістр досліджень миру та справедливості Університету Сан-Дієго Ілзе Дзеновська (Латвія), психолог благодійного реабілітаційного центру Kinder Velt, хібукі-терапевт Галина Сищук (Ізраїль) та інші відомі дослідники.

Наукова зустріч завершилася виробленням змістовних рекомендацій щодо необхідності подальшого реформування національної освітньої системи з урахуванням кращого міжнародного досвіду, розробки конкретних моделей міжнародного співробітництва в умовах повномасштабної агресії російської федерації проти України, а також здійснення переоцінки ролі міжнародних організацій у вирішенні військових конфліктів.

 

 


480