Як реагувати на домашнє насильство: курсанти ДДУВС відвідали практичний тренінг

Новини університету

Тренінг на тему «Алгоритм дій поліцейських при реагуванні на факти вчинення домашнього насильства» провели для курсантів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Організатором заходу виступила кафедра адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності.

Так, заняття провели завідувач кафедри Андрій Собакарь та старші викладачі кафедри Олександр Захарченко і Світлана Рижкова. У рамках тренінгу вони об’єднали теорію і практику. Спершу закріпили з курсантами законодавче визначення форм домашнього насильства, розглянули правові підстави притягнення порушників до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Згодом – відпрацювали інтерактивні завдання та ситуативні фабули за участі практикуючих поліцейських.

У якості тренера до заняття долучилася випускниця ДДУВС, інспектор сектору протидії домашньому насильству Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області Єлизавета Вільхова. Вона поділилася практичними прикладами з власного досвіду – зокрема, розповіла про роботу з вразливими категоріями осіб при реагуванні на факти вчинення домашнього насильства за їх участі. Наголосила поліцейська і на важливих аспектах техніки безпеки під час виїзду екіпажу на виклики такого типу.

Сотренером виступила сертифікована тренерка за програмою «Запобігання та протидія домашньому насильству» від ГО «Ла страда», курсантка 3 курсу факультету кримінальної поліції Катерина Гунько.

У ході заняття майбутні правоохоронці закріпили алгоритм дій поліцейських у ситуаціях, пов’язаних із домашнім насильством – у тому числі, на навчально-тренувальному полігоні із урахуванням умов воєнного стану. Наостанок переглянули тематичні соціальні відеоролики та отримали цінні поради від запрошених практиків.

«Незважаючи на введення воєнного стану, домашнє насильство і досі залишається актуальною проблемою, яка потребує належного реагування від органів та підрозділів Національної поліції. Майбутнім правоохоронцям важливо розуміти, як діяти самим та з якими суб’єктами співпрацювати задля надання психологічної, медичної, юридичної допомоги постраждалим особам – це, зокрема, кризові кімнати та шелтер-центри», – відзначила Світлана Рижкова.

 

 


371