Курсанти ДДУВС вивчали особливості документування воєнних злочинів

Новини університету

Курсанти ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції ДДУВС відвідали практичне заняття за темою: «Процесуальні та тактичні дії слідчого під час документування воєнних злочинів».

Захід організовано викладачами кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Денисом Юр’євим та Аліною Гаркушею у межах факультативу «Порядок проведення огляду у кримінальному процесі». З метою реалістичності практикум провели на навчально-тренувальному полігоні «Розслідування воєнних злочинів».

У ході заняття курсанти працювали за двома фабулами: огляд місця ракетного обстрілу та огляд місця масового поховання людей. Майбутні правоохоронці працювали як учасники слідчо-оперативної групи: вчилися особливостям реагування на такі злочини, засвоювали роль окремих учасників групи у процесі проведення огляду – зокрема, слідчих, інспектора-криміналіста та вибухотехніка.

На додачу, курсанти попрактикувалися у складанні та оформленні протоколів оглядів місця події.

«Під час заняття окрему увагу приділили змінам до Кримінального процесуального кодексу України, які пов’язані із введенням на території держави воєнного стану. Наприклад, при наявності загрози життю чи здоров’ю учасників кримінального процесу на місці події, слідчий має право провести такий огляд без залучення понятих. Сам порядок проведення досудового розслідування є диференційованим, тож правоохоронці можуть користуватися ним, допоки діє воєнний стан», – відзначив старший викладач кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Денис Юр’єв.

 

 


287