«Виявлення корупційних ризиків у діяльності МВС в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України»

Новини університету

За такою назвою сьогодні, 6 травня, у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся регіональний круглий стіл. Захід проведено за ініціативи Управління запобігання корупції Міністерства внутрішніх справ України спільно з Одеським державним університетом внутрішніх справ.

Модератором науково-практичного заходу виступила Лариса Наливайко, проректор ДДУВС, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України.

Привітав учасників Анатолій Фодчук, начальник Управління запобігання корупції МВС України, який наголосив, що сьогоднішній захід є, безумовно, актуальним, і головною метою круглого столу є вироблення підходів щодо мінімізації корупційних ризиків у діяльності МВС в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

З вітальним словом виступив ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, Заслужений юрист України, полковник поліції Андрій Фоменко, який наголосив, що одне із першочергових завдань кожного з нас – виявити потенційні корупційні ризики у системі МВС України та не дозволити їм перетворитися у реальну загрозу обороноздатності нашої держави, а також не стати тим фактором, який буде впливати на відновлення країни у післявоєнний період.

Привітав учасників заходу також проректор Одеського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, полковник поліції Максим Корнієнко.

До участі у круглому столі долучилися понад 200 учасників: представники Міністерства внутрішніх справ України, Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, Національного агентства з питань запобігання корупції, регіональних сервісних центрів МВС України, закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МВС України, науково-дослідних установ та закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МВС, громадських та волонтерських організацій.

У ході проведення заходу учасниками були розглянуті питання щодо корупційних ризиків, які виникають при списанні майна, втраченого, пошкодженого, знищеного чи переданого під час бойових дій; при виплаті додаткової винагороди поліцейським; при одержанні, обліку та використанні отриманої гуманітарної/благодійної допомоги тощо. Окрему увагу було приділено питанням міжнародного досвіду протидії корупції у діяльності сектору безпеки та оборони та кримінально-правових заходів запобігання корупції в умовах воєнного стану.

Про міжнародні стандарти протидії корупції у діяльності сектору безпеки та оборони розповів старший радник з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Джозеф Джулай. Про корупційні ризики, які можуть виникати при розподілі гуманітарної допомоги, розповіла Наталія Панафеда, керівник відділу координації уповноважених підрозділів у сфері правосуддя, правоохоронної діяльності та безпеки Управління координації уповноважених підрозділів та виконання антикорупційних програм Департаменту запобігання та виявлення корупції.

Жваву дискусію викликала доповідь Олександра Бондаренка, співзасновника Фонду Святослава Хороброго, керуючого партнера ГО «Бюро Інвестиційних Програм», який розповів про роботу благодійних організацій з міжнародними партнерами та вантажами в умовах воєнного стану.

До обговорення проблемних питань також долучилися: заступник начальника Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС у Дніпропетровській області Юрій Підопригора; керівник Координаційного гуманітарного штабу при Одеській військовій адміністрації Олексій Чорний, уповноважений з антикорупційної діяльності Державної установи «Територіальне медичне об’єднання МВС України по Кіровоградській області» Тетяна Якубінська; виконавчий директор Урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Михайло Серебряков; волонтер Координаційного гуманітарного штабу при Одеській військовій адміністрації, адвокат Альона Петрова та заступник директора Запорізького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Тимофій Гій.

Активну участь в обговоренні актуальних питань протидії корупції взяли й науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: Олексій Бочковий, завідувач Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, майор поліції та доцент кафедри кримінального права та кримінології, кандидат юридичних наук, доцент Сергій Бабанін, а також Одеського державного університету внутрішніх справ: Олег Коропатов, професор кафедри адмiнiстративної дiяльностi полiцiї, кандидат юридичних наук, доцент; Анна Собко, професор кафедри кримінального права і кримінології, доктор юридичних наук, доцент; Сергій Смоков, професор кафедри кримінального процесу, кандидат юридичних наук, професор та Андрій Коток, викладач циклу загальноправових дисциплін ОЦППП «Академія поліції», адвокат.

Підбили підсумки проведення круглого столу проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко та начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук, які наголосили на тому, що за результатами обговорюваних на сьогоднішньому заході актуальних питань прийняті відповідні рекомендації та пропозиції до законодавчих нормативно-правових актів, які надалі будуть надіслані до Міністерства внутрішніх справ України та інших державних установ.

 

 


950