Заняття, що рятують життя

Новини університету

Як поводитись при обстрілах, де ховатись, як надати домедичну допомогу потерпілому та що треба мати в аптечці кожному в умовах війни? Про це у ході тренінгу дізнавались від викладачів ДДУВС оперативні співробітниками УСР ДСР НПУ в Дніпропетровській області.

40 поліцейських упродовж трьох днів отримували знання з долікарської допомоги. Заняття проходили на базі Управління стратегічних розслідувань.

Заняття проводили сертифіковані інструктори, викладачі кафедри криміналістики та домедичної підготовки ДДУВС: професор Ігор Пиріг та доценти майор поліції Ганна Бідняк і підполковник поліції Віктор Плетенець. Цикл тренінгу включав алгоритм дій в секторі обстрілу, транспортування та укриття.

Учасники були ознайомлені із діями під час проведення первинного огляду постраждалих та допомогою при різних невідкладних станах. Відпрацювали методику проведення серцево-легеневої реанімації дорослим та дітям на сучасних тренажерах, техніку зупинки критичної кровотечі, накладання тампонади, кровоспинного джгута по типу «турнікет», а також допомогу при обструкції дихальних шляхів.

Перше правило – особиста безпека. Воно діє й у випадку надання допомоги постраждалому. Існує багато способів та прикладів допомоги, яким можна і варто навчитись на спеціальних заняттях, запевняють викладачі кафедри криміналістики та домедичної підготовки, які проводять навчальні тренінги для працівників сектору безпеки та оборони, а також всіх охочих дніпрян з-поміж цивільних осіб.

«Ці знання рятують. Долікарська допомога, що надається людьми, які не мають спеціальної медичної підготовки, полягає в застосуванні найпростіших засобів на місці події до прибуття медичного працівника. Від того, наскільки своєчасно і грамотно надана перша допомога, багато в чому залежать результати подальшої невідкладної лікарської допомоги, подальшого лікування, а в ряді випадків і життя потерпілого», – переконана доцентка ДДУВС Ганна Бідняк.

Стало відомо, що за період, з початку війни до сьогодні, подібні заняття відвідали близько 100 осіб, серед них працівники поліції, прокуратури, військові, волонтери, а також викладачі, курсанти та студенти університету.

 

 


425