Із людяністю та розумінням: як курсанти ДДУВС вчаться протидіяти домашньому насильству?

Новини університету

Курсанти факультету превентивної діяльності відвідали Центр підтримки дітей та сімей Дніпровської міської ради «Мамине щастя» Департаменту соціальної політики. Заклад надає захист та допомогу жінкам та дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також постраждалим від домашнього насильства.

У рамках зустрічі директорка центру Марина Земенкова презентувала особливості роботи закладу з жінками та дітьми.

«Центр відкрито у 2015 році. Сьогодні він надає прихисток жінкам, а також жінкам з дітьми, які постраждали від домашнього насильства. До речі, Дніпро – єдине місто в Україні, де ці категорії постраждалих розмежовані. Наш центр забезпечує не лише «дах над головою», а й всі необхідні послуги, що надає у таких випадках держава: стабілізація психоемоційного стану, медичні послуги того», – розповідає Марина Земенкова.

Зокрема курсантам продемонстрували особливості роботи в так званій «сенсорній кімнаті», де здійснюється стабілізація психоемоційного стану постраждалих від домашнього насильства, а також інші локації.

Майбутні поліцейські мали змогу пройти спеціальні тести та поспостерігати за безпосередньою роботою психолога з внутрішньо переміщеними особами. Почули вони й історію жінки, постраждалої від домашнього насильства.

«Під час такого спілкування ми формуємо світогляд майбутніх практичних працівників, які стануть на захисті жінок та дітей, постраждалих від домашнього насильства. Навчаємо їх бути знавцями своєї справи, небайдужими, людяними, розуміючими, а також відповідально підходити до вирішення кожної ситуації. Професія поліцейського вимагає знати і розуміти механізм взаємодії з іншими суб’єктами із запобігання та протидії домашньому насильству», – зазначає старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Світлана Рижкова.

Зазначимо, що центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» надає послуги на умовах стаціонарного перебування таким категоріям жінок з дітьми та жінок:

  • жінки з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах;
  • жінки на останньому триместрі вагітності;
  • жінки та жінки з дітьми, які постраждали від домашнього насильства.

Наразі в умовах військового стану тут перебувають і внутрішньо переміщені особи.

Перший термін перебування у такому центрі – 3 місяці. Загальний термін перебування може складати до 9 місяців. Допомога постраждалим при цьому надається за індивідуальним планом. Перший крок надання послуг жінкам, постраждалим від домашнього насильства, – «План безпеки», де чітко прописані інструктивні умови про отримання допомоги у разі, якщо є небезпека життю та здоров’ю. У ході роботи також з’ясовується найближче коло оточення жінки – перелік родичів або знайомих, які змогли б їй допомогти в складній життєвій ситуації.

Як потрапити до центру:

  1. шляхом самостійного звернення;
  2. за допомогою виклику поліції (спеціальна лінія 102). У кожному територіальному відділенні поліції є телефони чергових адміністраторів центру, а його робота – цілодобова;
  3. за допомогою дзвінка на гарячу лінію, а також виклику мобільної бригади з протидії домашньому насильству у Дніпрі.

 


500