Вчимося протидіяти насильству разом із практиками!

Новини університету

Здобувачі вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відвідали практичне заняття на тему «Запобігання та протидія домашньому насильству». До них приєдналися працівники сектору реагування патрульної поліції Чернівецької, Черкаської, Хмельницької та Дніпропетровської областей – загалом 29 практиків.

Підготовку та проведення заходу забезпечили старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності майор поліції Світлана Рижкова, а також викладач циклу спеціальних дисциплін старший лейтенант поліції Катерина Шендакова. Практикум відбувся в рамках навчальної дисципліни «Поліцейська діяльність».

У ході проведення заняття курсанти розглянули Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», визначили основні форми прояву та суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії домашньому насильству. Запрошені гості роз’яснили алгоритм дій працівників поліції із запобігання та протидії домашньому насильству в умовах воєнного стану. Окремо наголосили на заходах особистої безпеки.

У рамках практичної частини курсанти були розподілені на індивідуальні групи: практик – курсант. Кожна з них працювала над складанням та проведенням оцінки ризиків вчинення домашнього насильства. Разом учасники оцінювали вірогідність продовження чи повторного вчинення насильницьких дій, настання тяжких наслідків чи смерті постраждалої особи. Метою подібних вправ є визначення ефективних заходів реагування, спрямованих на припинення домашнього насильства та попередження його повторного вчинення – зокрема, шляхом винесення кривднику термінового заборонного припису.

На наступному етапі курсантів поділили на колективні групи по 3 особи: кожна працювала як наряд патрульної поліції, що виїжджає на виклик вчинення домашнього насильства. Ситуативні завдання розбирали на базі навчально-тренувального полігону «Інтерактивна кімната з протидії домашньому насильству».

«Основною метою проведення поліцейського квесту було навчити першокурсників навичкам та особливостям ефективної комунікації з кривдником та постраждалими особами. Наголошувалось на заходах техніки безпеки при входженні наряду до приміщення, а також дотримання основних вимог Закону України «Про Національну поліцію». На локації перебували і практичні працівники, які коментували правильність дій майбутніх правоохоронців», – відзначає Світлана Рижкова.

Завершили практикум підведенням підсумків спільної роботи. Разом проаналізували типові помилки, курсанти вислухали дієві поради від старших колег.

Організатори відзначають, що проведення практичних занять із залученням діючих працівників та викладачів споріднених кафедр суттєво підвищує рівень засвоєння теоретичних знань та посилює навчальну та професійну мотивацію майбутніх правоохоронців.

 

 


583