Гендерний форум у ДДУВС зібрав близько 300 учасників!

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Gender mini-EdCamp Dnipro – 2023 «Стратегія гендерної рівності в освіті» – за такою назвою у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся масштабний форум. Разом із закладом вищої освіти співорганізатором заходу виступила ГО «Гендерний клуб Дніпро» за підтримки Представництва в Україні Фонду імені Гайнріха Бьоля та Благодійного фонду «За дітей».

Захід проходив онлайн та офлайн, у форматі open space. У якості слухачів до участі долучилися науково-педагогічні працівники загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та закладів вищої освіти, зокрема фахівці ДДУВС, усього – близько 300 осіб.

Відкрив форум ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко.

«Сьогодні ми будемо обговорювати суттєве питання – гендерну рівність в освіті. З урахуванням того, що сьогодні наша держава рухається у напрямку євроінтеграції, це питання є дуже актуальним. На сьогоднішній день воно імплементується не лише в стратегії розвитку держави, а й в усіх закладах вищої освіти. Ми з вами готуємо майбутнє держави, тому маємо важливу місію. Все для того, аби продовжувати розбудовувати європейську, демократичну, правову державу», – зазначив Андрій Євгенович.

Із вітальними словами до учасників заходу звернулася начальниця управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти виконавчого апарату Дніпропетровської обласної ради VII скликання Лілія Гиренко.

«У питанні забезпечення гендерної рівності Дніпропетровщина є лідером серед інших регіонів України. Значна заслуга в цьому – співпраця обласної ради з науковцями Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Протягом останніх років ми реалізували чимало спільних неординарних проєктів. Зокрема нашими спільними зусиллями вперше в Україні було проведено аналіз регіональних програм на гендерну відповідність», – розповіла Лілія Гиренко.

Привітала учасників заходу та розповіла про особливості його проведення та ключові завдання і голова Гендерного клубу Дніпро Анна Мягких.

Форум у форматі open space проходив відразу на декількох локаціях університету. Запрошені спікери презентували власні напрацювання та доповіді.

Зокрема із доповіддю на тему «Досвід ДДУВС у сфері гендерної інтеграції: освіта, наука та кращі управлінські практики» представила проректорка закладу Лариса Наливайко.

Серед питань, яким приділили увагу – політики українських закладів освіти із протидії дискримінації та булінгу; створення єдиного алгоритму реакції на гендерно-зумовлене насильство в школах; Державна стратегія забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року; сексуальна освіта в українській школі; гендерний аудит у школах; гендерні стереотипи тощо.

Упродовж заходу також проходили актуальні обговорення, а родзинкою заходу стала подіумна дискусія щодо методів та інструментів імплементації Стратегії гендерної рівності в освіті.


584