Як це працює: роз’яснення інструкторів автошколи ДДУВС щодо системи ручного керування

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ працює автошкола для осіб з інвалідністю. Навчання відбувається на спеціально облаштованих автомобілях із ручним керуванням. Як саме влаштована механіка ручного керування – читайте далі.

В автошколі для людей з інвалідністю, що працює на базі ДДУВС, навчають осіб із порушенням опорно-рухового апарату. На допомогу учням приходить система ручного керування.

В автомобілі, на якому навчаються особи з інвалідністю, класичні педалі та важелі ручного керування працюють одночасно та паралельно. Ліворуч від керма є важіль, який дублює цю педаль. Якщо потягти його на себе, – спрацьовує зчеплення.

По обидва боки від кермової колонки є дві однакові скоби. Якщо потягнути їх на себе – швидкість збільшується, а якщо натиснути від водія, – машина пригальмує.

Додатково під час навчання інструктор має змогу страхувати учня, що керує, за допомогою саме класичних педалей та важеля коробки передач, встановлених на місці інструктора, праворуч.

При керуванні звичним зчепленням важливо відчути момент, коли воно спрацьовує. А на ручній системі момент спрацьовування механізму буде видно наочно. І тому можна бачити головну особливість облаштованого авто: коли важіль зчеплення натиснутий на певну глибину, воно фіксується в цьому положенні, що допомагає керувати машиною.

На базі ДДУВС готують водіїв категорії «В» з числа осіб з інвалідністю, а саме – з порушеннями опорно-рухового апарату. Термін навчання – 11 тижнів, із них 4 тижні – теорія, а 7 – практика. Вартість навчання відповідно до кошторису вартості теоретичної та практичної підготовки водіїв категорії «В» становить 6000 грн.

Нагадаємо, автошкола ДДУВС для осіб з інвалідністю – проєкт МВС України, який реалізували в рамках Національної стратегії створення безбар’єрного простору та за ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Документи для реєстрації також можна подати онлайн.

За деталями можна звернутися до контактної особи:

Андрій Жбанчик, тел. +38 (067) 636-97-40

Електронна пошта t_astahova_t@ukr.net

Адреса Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ: м. Дніпро, просп. Гагаріна, 26.

 

 


314