Викладачка ДДУВС відвідала серію тренінгів з питань протидії сексуальному насильству

Новини університету

Із 5 по 7 вересня у Києві відбулася інтерактивна офлайн-сесія на тему «Боротьба з сексуальним насильством, пов’язаним з конфліктом та іншими міжнародними злочинами в Україні». Долучитися до триденного заходу змогла і професорка кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Вікторія Рогальська.

Попередньо викладачка взяла участь у серії онлайн-тренінгів, що тривали з травня по вересень у межах проєкту «Інтеграція міжнародних стандартів у роботу із сексуальним насильством, що пов’язане з війною в Україні». Протягом 16 занять вона опановувала міжнародні стандарти розслідування злочинів, особливості представництва потерпілих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також специфіку застосування цих знань на практиці. Проєкт є спільною ініціативою неурядової громадської організації «Українська правова консультативна група» (ULAG) та міжнародної правозахисної організації «Women’s Initiatives for Gender Justice» за підтримки Уряду Канади.

«За результатами навчання відібраних учасників запросили на офлайн-тренінг, де ми мали змогу підвищити кваліфікацію та відпрацювати тренерські навички для подальшого поширення знань з цієї теми. Менторами стали провідні міжнародні тренери: Керолін Еджертон – канадська юристка із 30-річним досвідом роботи у кримінальних справах, зокрема в ООН та МТКЮ, а також Рубі Аксельсон – адвокатка у залишковому механізмі щодо кримінальних трибуналів та МТКЮ», – розповідає Вікторія Рогальська.

Під керівництвом менторів учасники закріпили знання щодо планування розслідування та збору доказів, складання процесуальних документів та проведення окремих слідчих (розшукових) дій, захисту інтересів сторін у залі суду тощо.

Окрім цього, викладачка ДДУВС приєдналася до спільної дискусії JustTalk і Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» на тему «Забезпечення безпеки потерпілих і свідків при розслідуванні сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом». Спікерами заходу виступили начальниця другого відділу управління Офісу Генерального прокурора Анна Сосонська, адвокатка і голова Асоціації жінок-юристок «ЮрФем» Христина Кіт та представник Національної поліції України Вадим Єльшин.

Разом із прокурорами, адвокатами, суддями та науковцями Вікторія Рогальська обговорила порядок вживання та скасування заходів забезпечення безпеки учасників кримінального провадження, виклики та ризики при забезпеченні конфіденційності осіб, а також подальші кроки задля ефективного забезпечення безпеки потерпілих і свідків під час розслідування сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

 

 


406