У ДДУВС відбулось відкриття курсу тренінгів з питань запобігання та протидії насильству

Новини університету

Тренінги будуть корисними для фахівців, які працюють на місцевому рівні у сфері запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству.

Захід відкрив ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, полковник поліції Олександр МОРГУНОВ. Він зазначив, що проблема домашнього та гендерно зумовленого насильства для українського суспільства, на жаль, була і залишається актуальною.

До вітальних слів долучились заступник голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Надія ЗАДОРОЖНА; заступник начальника Управління моніторингу дотримання прав людини – начальник відділу з питань дотримання гендерної рівності Міністерства внутрішніх справ України, доктор філософії у галузі права Ольга ПЕРУНОВА; член правління Української асоціації представниць правоохоронних органів, начальник сектору забезпечення діяльності управління патрульної поліції в Полтавській області, капітан поліції Наталія НОВІКОВА; директор Дніпропетровського обласного центру соціальних служб Лілія КАЛИТЮК та начальниця відділу ювенальної превенції Національної поліції Дніпропетровської області, майор поліції Вікторія ГАРКАЧ. Модератором заходу виступила помічник ректора державного університету з гендерних питань, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса НАЛИВАЙКО.

Спікери зазначили, що одним з пріоритетних завдань є запобігання та протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству, адже воно є серйозною загрозою фізичному і психологічному благополуччю людей, особливо для вразливих категорій населення, таких як жінки, діти, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, особи похилого віку та ін.  Зокрема, також акцентували увагу на проблемі домашнього насильства в умовах воєнного стану, оскільки випадків насильства стало більше порівняно з попередніми роками, що пов’язано з кризовими обставинами, з якими стикається значна частина населення нашої держави.

У заході взяли участь майже 250 учасників, серед яких фахівці, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на місцевому рівні, а також спеціалісти, які надають послуги постраждалим особам.

Курс складається з 10 онлайн тренінгів/вебінарів, основною метою якого є формування в учасників компетентностей щодо запобігання та протидії домашньому насильству, підвищення рівня їх поінформованості щодо взаємодії органів Національної поліції з суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері протидії насильства в сім’ї; обґрунтування необхідності взаємодії суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству з метою надання допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

За результатами навчання учасники професійного навчання зможуть реалізовувати організаційні заходи щодо роботи з кривдниками та проведення з ними профілактичної роботи та взаємодіяти із суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а також набудуть навичок надання допомоги та захисту постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства, застосування превентивних заходів як дієвих методів запобігання домашньому насильству тощо.

 

 


229