Міжнародний досвід: лекція норвезького експерта Патріка РІСАНА для курсантів ДДУВС

Новини університету

Курсанти Дніпровського державного університету внутрішніх справ прослухали лекцію щодо опитування поліцією осіб, які отримали психотравми внаслідок терактів або бойових дій.

Захід проведено представником Норвезького поліцейського університетського коледжу Патріком РІСАНОМ.

Лекцію проведено англійською мовою. У своєму виступі експерт порушував питання реакції на психотравму; підходи, здатні забезпечити вдалий допит травмованих осіб; труднощі спілкування, які супроводжують діалог із такими особами тощо.

Особливу увагу акцентовано на управлінні емоційним станом потерпілих під час допиту.

Патрік РІСАН розглядав травми як лякаючий досвід, що може призвести до відчуття безпорадності, заплутаності або проявлятися через негативні емоції, маючи довготривалий ефект. Були розглянуті реакції на травми, такі як посттравматичний стресовий розлад, флешбеки та соціальна ізоляція.

За словами експерта, травматизація може створити вразливість у респондента, що ускладнює отримання правдивої та точної інформації під час допиту. Тому слідчим важливо враховувати психологічний стан опитуваної особи та уникати тем, які можуть посилити її негативні емоції.

Лектор дав курсантам поради щодо того, як вивести людину з шокового стану в режим «тут і зараз», налагодити контакт із травмованою особою та максимально коректно вибудувати діалог.

Курсанти з великою зацікавленістю слухали лекцію, а по завершенні заходу зазначили, що такі корисні поради від експерта, який має практичний досвід, є для них дуже важливими як для майбутніх правоохоронців.

Довідково: Патрік Рісан — викладач Норвезького поліцейського університетського коледжу. Викладає такі дисципліни, як «Стрес, управління стресом та психічне здоров’я» тощо. Сфери його наукових досліджень охоплюють проведення слідчих інтерв’ю з травмованими респондентами, інтерв’ю з підозрюваними та дослідження особистісних профілів у поліції. Тема його дисертації була присвячена терористичним актам 22 липня 2011 року в Норвегії.

 

 


11