ПЕРШІ КРОКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО НАЦІОНАЛЬНУ ПОЛІЦІЮ»

Новини університету
На базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відбувся регіональний круглий стіл «Перші кроки реалізації Закону України «Про Національну поліцію»: стан, проблеми та перспективи». Організовано захід спільно з координаторами проекту «Громадська законотворча ініціатива».

Головною метою науково-практичного заходу стало визначення кола проблемних питань, які виникають у практичній діяльності працівників Національної поліції, та формування пропозицій, спрямованих на вдосконалення чинного законодавства у сфері правоохоронної діяльності.

Відкрив захід ректор університету Віталій Глуховеря, який зазначив, що набрання чинності 7 листопада 2015 року Закону України «Про національну поліцію» стало початком нового історичного витка у розвитку України як демократичної європейської держави. Але разом із тим перед країною постав цілий ряд нових проблем. Функціонування щойно створеної Національної поліції в Україні передбачає вирішення великої кількості питань стосовно законодавчого та нормативного регулювання цього процесу. Беручи до уваги те, що до цього в Україні відбувався лише поетапний перехід до європейських стандартів організації роботи правоохоронних органів, треба зазначити, що нові працівники поліції повинні чітко розуміти принципи роботи в умовах стрімкої реформи. Так, вони повинні застосовувати мінімум сили, бути морально стійкими, не терпіти неправомірних дій, прагнути запобігати злочинності, а не просто на неї реагувати, а також сягати якомога вищого ступеня відповідальності за діяльність кожного працівника нової поліції. Водночас, як показує практика застосування Закону України «Про національну поліцію» протягом перших трьох місяців, він містить ряд неточностей, які бажано доопрацювати для правильного та ефективного застосування його норм на практиці. Переважна більшість ідей та положень Закону «Про Національну поліцію» відповідає світовим і європейським стандартам та є значним проривом у реформуванні правоохоронної діяльності. Однак мають місце і деякі недоліки, що викликають непорозуміння не тільки у працівників Національної поліції, а й фахівців сфери юриспруденції та у пересічних громадян.


Тому в подальшому є перспективним і вкрай необхідним спільними зусиллями практиків, науковців, громадських інституцій, законотворців об’єднати зусилля для своєчасного вирішення нагальних проблемних питань для якісного застосування нового поліцейського законодавства, забезпечення ефективної роботи новостворених органів і підрозділів Національної поліції, а також партнерських відносин поліції та громадськості.

Надалі з вступним словом до присутніх звернувся народний депутат України – Андрій Немировський, якій закликав наукову громадськість та практичних працівників об’єднати зусилля з громадськими інститутами та законотворцям, спрямовані на створення дієвої законодавчої бази задля реалізації основних завдань та функцій, які сьогодні покладені на нові органи та підрозділи Національної поліції України. Він зазначив, що є позитивним, коли пропозиції до вдосконалення чинного законодавства, і в-першу чергу в правоохоронній сфері, їдуть від громадськості, практичних працівників, вчених, які залучені у процес реалізації нових законів, а тому більше можуть розуміти ти недоліки, які виникають при їх реалізації та втілення у життя.

В подальшому в обговорені існуючих проблем, пов’язаних з реалізацією Закону України «Про Національну поліцію», обговорення конструктивних пропозицій, спрямованих на удосконалення чинного законодавства в правоохоронній сфері прийняли активну участь як вчені університету (д.ю.н. Тетяна Мінка, д.ю.н. Олександр Комісаров, д.ю.н. Олексій Собакарь, д.ю.н. Олександр Обушенко, д.ю.н. Роман Миронюк, к.ю.н. Олександр Кобзар, к.ю.н. Вячеслав Гаркуша, к.ю.н. Віталій Примаченко, к.ю.н. Володимир Шаблистий).


А також представники Головного управлінні Національної поліції в Дніпропетровській (Буштрук Денис, Гаврилюк Ігор, Гарічев Владислав, Золотарьов Олександр, Золотарьов Олександр, Дмитро Мамчур), Управління патрульної поліції у м. Дніпропетровськ (Генрі Парханов), а також представники ГО «Люстраційний комітет Дніпропетровської області» (Таміла Ульянова), «Антикорупційна правозахисна рада» (Олександр Снісар), «Громадська законотворча ініціатива» (Олена Надтока).


За результатами заходу були сформовані пропозиції щодо доцільності внесення змін, які спрямовані на підвищення ефективності функціонування нової поліції. Більшість з них стосувалась удосконалення застосування поліцейських заходів, підготовки поліцейських кадрів, соціального захисту поліцейських, розвитку партнерських відносин між поліцією та громадськістю, громадського контролю, узгодження норм Закону України «Про Національну поліцію» з нормами КПК України та КУпАП.

 

Відділення зв’язків з громадськістю


1 270