Майбутні абітурієнти ДДУВС тепер напевно знають, що таке курсантське та студентське життя

Новини університету

Профорієнтаційний розважальний квест відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ 26 січня. У ньому взяли участь старшокласники з різних шкіл міста. В рамках захоплюючої гри учасники побували в дев’яти локаціях, поспілкувалися з працівниками університету та на власні очі побачили, яким є життя курсантів та студентів закладу.

Майбутні абітурієнти схвильовано чекають у залі: за мить вони зможуть поринути в атмосферу курсантського та студентського буття. Курсантів розподіляють до кожної з груп, адже саме вони будуть супроводжувати школярів упродовж усього квесту. Настає довгоочікуваний момент: до молоді звертається перший проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Костянтин Бахчев.

Він наголошує на тому, що цей профорієнтаційний розважальний квест було організовано, щоби школярі мали змогу відчути себе здобувачами освіти в цьому виші. «Ви сьогодні познайомитесь із умовами навчання в нашому закладі, відвідаєте локації університету в ролі майбутніх курсантів та студентів», – зазначив Костянтин Вікторович.

У рамках квесту учасники отримали можливість побувати в дев’яти різних локаціях університету, де їх чекали працівники закладу із черговим завданням та інструктажем. Школярі відвідали бібліотеку, залу судових засідань, казарму, спортивну та тренажерну зали, їдальню, криміналістичну лабораторію, пункт «102» та мультимедійний тир.

Кожна з команд виконавши завдання, отримувала перепустку до наступного етапу. Старшокласників перевірили на знання базової правової теорії шляхом тестування. Їм також було запропоновано переглянути відео практичного заняття за участі студентів і курсантів закладу. Його тема – змодельовані екстрені ситуації, з якими часто доводиться мати справу працівникам поліції. Після перегляду одразу ж нове завдання: обговорити з командою, якими практичними навичками має володіти поліцейський та аргументувати свою позицію. В ході дискусії допомагає досвідчений викладач. Саме він спрямовує команду, пояснює, якщо школярі допустилися помилки.

Наступний етап – зала судових засідань. Тут на старшокласників чекає нове випробування, адже перед ними розігруються ключові моменти судового процесу. «Прокурор» та «адвокат» по черзі звертаються до «судді» з промовами. На своєму місці перебуває і «підсудний». Школярів же запрошують на роль присяжних. Саме вони допоможуть судді прийняти рішення. Їх завдання – знайти у Кримінальному кодексі України пункти щодо обвинувачення підсудного у скоєнні злочину, але при цьому не забути про пом’якшувальні обставини, про які в ході судового процесу наголосив адвокат.

Під час профорієнтаційного квесту школярі отримали не лише теоретичні знання. Вони також відвідали казарму, де на швидкість застеляли постіль та обмундировували кітелі. У спортивній залі на учасників заходу чекала екстрена ситуація: старшокласник у ролі поліцейського мав попросити документи у «правопорушника». Теоретичний інструктаж одразу ж доповнюється практичною вправою. Перевірка на кмітливість та оперативне реагування не забарилася, адже у правопорушника з собою навчальний гумовий ніж.

Нові завдання чекали на школярів у криміналістичній лабораторії. Тут їм потрібно знайти правопорушників за отриманими прикметами. Не обійшлося й без перевірки майбутніх абітурієнтів на фізичну стійкість у тренажерному залі, а також на вміння сервірувати столи для курсантів у кафетерії.

Кульмінація заходу – мультимедійний тир, де школярів навчали користуватися зброєю, одягати обмундирування та наручники. У ході проходження квесту учасникам допомагають курсанти та викладачі. Їхня мета – за достатньо короткий час дати школярам нові фахові знання та перевірити все це на практиці.

По закінченню конкурсу учасників запрошують до зали, де нарешті оголошуються результати. Тут не визначають переможців та переможених, представники кожної школи отримують почесні грамоти за участь в заході.

Працівники закладу ж вкотре наголошують на тому, що найважливіше для майбутніх абітурієнтів – визначитися зі спеціальністю, оцінивши перспективи, що чекають на них у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Не залишилися осторонь зі своїми враження та емоціями й безпосередньо учасники заходу:

«Все було дуже цікаво та настільки наближено до реального курсантського життя! Я вже визначилася з майбутньою спеціальністю, незважаючи на те, що служба в поліції – це, здавалося б, не жіноча справа. Натомість це гідне заняття, і я вважаю, що мені сподобається працювати у цій сфері», – поділилась своїми враженнями учениця школи №70 Катерина Бєланова.

Як зазначають безпосередньо організатори профорієнтаційного квесту, його ключовою метою було залучення до сфери юриспруденції цілеспрямованих, наполегливих та креативних людей, які у процесі навчання в університеті зможуть розкрити власний потенціал та отримати не тільки теоретичні знання, а й необхідні практичні вміння.

 

 


1 658