Діяльність україно-грузинських студій набирає обертів

Новини та оголошення кафедри міжнародних відносин, Новини університету

Міжнародний телеміст «Україна-Грузія: історія, культура, сучасність» відбувся на кафедрі міжнародних відносин та туризму Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Захід організований за підтримки посольства Грузії в Україні, Всеукраїнської асоціації грузинських спільнот, Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі та обласного центру грузинської культури в м. Дніпрі «Сакартвело» та проходив у рамках розвитку створених в університеті україно-грузинських студій.

Діяльність

У ході телемосту, до якого долучилися 53 учасники, обговорювалися питання політичного та культурного розвитку Грузії, напрямки українсько-грузинського співробітництва та перспективи співпраці кафедри міжнародних відносин та туризму ДДУВС із представниками грузинської наукової та культурної спільноти.

Діяльність

З привітальним словом виступив аташе з питань культури та освіти посольства Грузії в Україні Зураб Топурія, який підкреслив значущість даного заходу для обох культур, закцентував увагу на важливості підготовки фахівців-міжнародників у сучасних університетах, таких як ДДУВС (додаємо відео привітання).

Про напрямки діяльності грузинської діаспори в Україні детально розповів голова Дніпропетровського обласного центру грузинської культури «Сакартвело» Бежан Гваджаіа. Доповідь була проілюстрована виступами грузинських співаків, відеоінформацією про видатного поета Грузії Шота Руставеллі, атмосферними грузинськими пейзажами українського художника Михайла Кублика.

Діяльність

З науковою доповіддю про історичну еволюцію та сучасні етнополітичні процеси Грузії виступив президент Всеукраїнської асоціації грузинських громад Міраб Габріадзе.

До телемосту доєдналися представники наукової та творчої інтелігенції Грузії – професор Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі Марина Курайташвілі, яка розповіла про специфіку та освітні можливості в університетах Грузії для українських студентів в контексті отримання ними подвійних дипломів.

Діяльність

Всесвітньовідома художниця-ювелір Ніно Антелідзе познайомила учасників заходу з грузинськими традиціями та провела майстер-клас із виготовлення виробів у техніці перегородчастої емалі – перлини та візитівки ювелірного мистецтва Грузії.

Проведення заходу співпало з одним із найголовніших державних свят Грузії – Днем Святого Георгія – покровителя країни. Про особливості його святкування розповів професор кафедри міжнародних відносин та туризму Микола Несправа.

Діяльність

Підводячи підсумки міжнародного телемосту, завідувачка кафедри міжнародних відносин та туризму ДДУВС Ірина Алєксєєнко відмітила значущість даного заходу як для наукової спільноти університету, так і для здобувачів вищої освіти, школярів, які також долучилися до обговорень. Вона висловила сподівання, що діяльність україно-грузинських студій в контексті підписаного меморандуму про співпрацю, знайде вихід у реалізації значущих наукових та академічних проєктах.

Діяльність

 

 


860