Проаналізували гендерний аспект як важливу складову виховання майбутнього покоління

Новини університету

Аналіз наявних інструментів та форм упровадження гендерного компоненту в освітній процес закладів вищої освіти у системі МВС відбувся сьогодні за ініціативи Міністерства внутрішніх справ. У заході взяли участь керівники закладів вищої освіти МВС, НГУ та ЦОВВ, а також радники ректорів з гендерних питань. До зустрічі долучилися проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко та помічниця ректора ДДУВС із гендерних питань Наталія Шуліка.

У рамках заходу заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила:

«Такий аналіз проводився вперше в закладах органів системи МВС і його результати показали, що керівництво закладів освіти повністю готове до змін, які вже впроваджують, готове виховувати фахівців на засадах рівності, недискримінації та поваги до прав людини, готове в подальшому спільними зусиллями рухатися на шляху формування гендерної політики у своїх відомствах», – зауважила заступниця міністра.

За результатами підсумкового заходу було визначено, що заклади вищої освіти системи МВС мають інституційну спроможність, затверджені плани заходів з гендерної політики, а також розроблені механізми для захисту потерпілих осіб від проявів дискримінації та сексуальних домагань на робочому місці. Окрім цього, були створені центри гендерної освіти, проаналізовано загалом понад 70 навчальних дисциплін, до яких додано гендерний компонент, а також підготовлено та запущено 3 онлайн-курси з гендерної тематики тощо.

Як зазначає проректорка ДДУВС Лариса Наливайко, експерти під час наради високо оцінили досвід закладу в питаннях забезпечення гендерної рівності. На базі ДДУВС діє Навчально-наукова лабораторія дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності, Гендерний інформаційно-консультативний центр Юридичної клініки «Істина», Центр дослідження питань запобігання та протидії домашньому насильству. Активні студенти та члени СКР ініціювали створення студентсько-курсантського центру гендерної культури. Визначено відповідального проректора з питань забезпечення гендерної рівності, призначено радника ректора з гендерних питань.

«Із проблем забезпечення гендерної рівності та протидії проявам гендерно обумовленого насильства проведено низку науково-практичних заходів, орієнтованих на цільове вирішення соціальних проблем. Із проблематики забезпечення гендерної рівності та захисту прав людини проведено понад 50 науково-практичних заходів міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівня. Серед здобутків колективу є низка напрацювань навчально-методичного характеру», – розповіла Лариса Романівна.

Окрім цього, проректорка ДДУВС додала, що МВС вже ініціював створення єдиного фахового експертного центру із питань забезпечення гендерної рівності. Така інституція має здійснювати експертний аналіз, моніторинг та координацію гендерних ініціатив у сфері безпеки і оборони.

 

 


688