Польсько-українські проекти молодіжного обміну

Новини та оголошення (міжнародна діяльність)

Польсько-українська рада молодіжних обмінів оголошує конкурс заявок на 2022 рік, в рамках якого проекти можуть бути спів-фінансовані в наступних форматах:

молодіжний обмін – обмін думками, ідеями, інтересами, що реалізовується за допомогою різних, послідовних і логічних методів неформальної освіти. Проект може бути реалізований в одній з країн (виберіть Польщу або Україну) і передбачається, що він не включає візити;

молодіжні зустрічі – організація обраного заходу (фестиваль, конференція, майстер-клас, концерт). Проект може бути реалізований в обох країнах в дві різні дати, з 1 травня по 31 жовтня (дати повинні відповідати докладним правилам конкурсу заявок);

інформаційні та рекламні проекти (інформаційні проекти, просування і поширення передового досвіду, публікації) – створення інформаційного і рекламного продукту про співпрацю між Польщею та Україною. Проект може бути реалізований в обох країнах в дві різні дати, з 1 травня по 31 жовтня (дати повинні відповідати докладним правилам конкурсу заявок).

 

Пріоритети Ради

Всі проекти, спів-фінансовані в рамках PURWM, повинні ґрунтуватися на пріоритетах, що визначаються щорічно. Разом із загальними цілями PURWM вони визначають рамки проектів і описують специфіку, беручи до уваги освітні, культурні та соціальні потреби польсько-української співпраці.

Пріоритети PURWM на 2022 рік:

• відкриття спільного минулого і культурної спадщини;

• підтримка активної громадянської позиції і підвищення компетенцій молоді в контексті їх участі та залучення в суспільне життя, в тому числі заохочуючи підприємництво та волонтерство;

• зміцнення співробітництва та обміну досвідом між людьми, які працюють з молоддю, молодіжними центрами та організаціями в області технічної та промислової освіти, включаючи впровадження цифрових технологій;

• посилення ініціатив молоді з об’єднаних територіальних громад України, а також сільської місцевості та малих міст Республіки Польща з урахуванням викликів сучасного світу;

• розширення міжкультурного діалогу шляхом створення умов для відкритості і толерантності серед молоді.

Необхідно обрати один з пріоритетів.

 

Претенденти

Найбільш важливі адресати PURWM – молоді люди і люди, що працюють з молоддю – учасники проекту та опікуни молоді.

Заяви можуть подавати юридичні особи, зареєстровані відповідно до законодавства Польщі або України, діяльність яких спрямована на молодь. Це можуть бути неурядові організації, освітні та громадські установи, а також органи місцевого самоврядування. Претенденти не можуть бути комерційними організаціями. Ці положення застосовуються з відповідними змінами до партнерських організацій.

Фінансові ресурси, що надаються національними органами управління, не можуть приносити прибуток організаціям, які реалізують проект, або складати їхній дохід.

В рамках конкурсу можна подати лише одну заявку.

Одна і та сама група партнерських організацій/установ може подати лише одну заявку в рамках конкурсу.

Юридичні особи, зареєстровані на території Республіки Польща, подають заявки до Фонду розвитку системи освіти у Варшаві. Юридичні особи, зареєстровані в Україні, подають заявки до Міністерства молоді і спорту України.

У проекті повинні брати участь як мінімум дві організації, по одній від кожної країни.

Партнерська організація заявляє в декларації, що вона не виступає партнером більш ніж в трьох заявках, поданих на конкурс.

Заявник подає заявку на фінансування всього проекту.

Незалежно від місця реалізації проекту заявник подає заявки на спів-фінансування для всіх організацій, що беруть участь у проекті.

 

Партнерська організація

Кандидат повинен готувати і реалізовувати проект з українською партнерською організаціє. Партнерська організація повинна заповнити частину III заявки, тобто «Декларацію про партнерство», яка додається до заявки. Кандидат може співпрацювати з декількома партнерськими організаціями.

 

Форма заявки

Кожний проект надсилається через систему www.online.frse.org.pl зі всіма додатками, вказаними нижче.

Документи в онлайн системі:

• анкета (заповнюється лише в електронному вигляді);

• декларація про партнерство – частина III заявки (для завантаження з онлайн-системи партнерська організація з України повинна заповнити та підписати декларацію, потім заявник повинен відсканувати декларацію і додати скан в онлайн-системі);

• виписка – частина VIII заявки (роздрукувати з онлайн-системи, підписати і додати скан в онлайн-системі);

• документи, що підтверджують правовий статус заявника (см. нижче).

Кожна організація зобов’язана додати до заявки наступні документи, що підтверджують її правовий статус:

• неурядові організації: діючий статут, поточна виписка з Національного судового реєстру (створена на веб-сайті) і декларація про надання ідентифікаційного номеру платника податків;

• державні установи: постанова, рішення або інший юридичний документ, що підтверджує дані уповноваженої особи/осіб, уповноважених приймати фінансові зобов’язання від його імені, статут і декларацію про присвоєння заявнику податкового ідентифікаційного номера.

Якщо представник заявника відрізняється від зазначеного в юридичних документах, необхідно включити дозвіл на прийняття фінансових зобов’язань.

 

Строк реалізації проектів

Проекти, представлені в рамках конкурсу пропозицій, повинні бути завершені в період з 1 травня по 31 жовтня 2022 року. Наприклад, у травні будуть укладані контракти на проекти, спів-фінансовані в рамках конкурсу.

 

Правила

• тривалість обмінів: 5-10 днів, без урахування відряджень (у разі молодіжних зустрічей та рекламних/інформаційних проектів, проект може бути реалізований в обох країнах в два етапи (дві зустрічі по 5 днів кожна) в період з 1 травня по 31 жовтня);

• вік учасників: 14-35 років, молодіжні працівники незалежно від віку (опікуни/керівники груп). Рада віддає пріоритет проектам за участю молодих людей з обмеженими можливостями;

• кількість учасників: 10-40 чоловік, включаючи кількість опікунів відповідно до польського/українського законодавства;
• підготовчий візит: 2-3 робочих дня, максимум 6 чоловік, по 3 від кожної країни. Візит повинен відбутися мінімум за 7 днів до початку реалізації проекту.

 

Місце реалізації проекту

Проекти можуть бути реалізовані на територіях обох країн незалежно від місця подачі заявки, в залежності від обраної форми проекту:

• молодіжний обмін: Польща або Україна (1 захід);

• молодіжні зустрічі: Польща, Україна (можливість організації 1 або 2 зустрічей; якщо заплановано 2 зустрічі, кожна повинна проходити в іншій країні і тривати 5 днів);

• Інформаційно-рекламний проект: Польща, Україна (можливість організації 1 або 2 зустрічей; якщо заплановано 2 зустрічі, кожна повинна проходити в іншій країні і тривати 5 днів).

 

Час і місце подачі заявки

Заявку необхідно подати через систему www.online.frse.org.pl до 26 лютого 2022 р., 23:59.

 


853