Досудове розслідування та виклики війни: науковці та практики об’єднуються заради розв’язання актуальних питань

Новини університету

Сучасні проблеми використання спеціальних знань на досудовому розслідуванні в умовах воєнного стану обговорили учасники у ході Регіонального науково-практичного семінару, який відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

До участі у заході долучилися близько 100 учасників: науковці та практичні працівники, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів, правозахисних організацій, громадських організацій, а також представники наукових установ із різних регіонів України.

Привітала учасників проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка наголосила, що проведення науково-практичного заходу має на меті актуалізувати ті виклики, з якими зустрічаються органи досудового розслідування в умовах воєнного стану, винести на розсуд як наукової громадськості, так і досвідчених практиків проблеми криміналістики та судової експертизи в умовах воєнного стану.

Привітав учасників також заступник директора Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент, полковник поліції Сергій Обшалов, який зазначив, що обговорені впродовж семінару питання мають стати підґрунтям для обміну досвідом та наданні рекомендацій для покращення діяльності поліції в цілому та експертних установ під час воєнного стану зокрема.

Під час науково-практичного семінару учасниками були обговорені питання щодо методичного забезпечення дослідження балістичних та інших об’єктів, теоретичні та практичні питання організації розслідування різних видів правопорушень, взаємодії представників різних служб та відомств з поліцією в умовах воєнного стану, надання домедичної допомоги потерпілим в умовах воєнного стану, значення вищої юридичної освіти для професійної діяльності слідчих тощо.

Жваве обговорення викликали доповіді експерта-балістика балістичної лабораторії криміналістичного управління поліції Ізраїлю Павла Гіверца та завідувача відділу досліджень зброї лабораторії досліджень, сертифікації зброї та обліку Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС, кандидата юридичних наук Олексія Соколова про особливості застосування пристрою для балістичної реконструкції руху відстріляного снаряда задля фіксування злочинів, скоєних військовими РФ, а також доповіді доцента кафедри кримінально-правових дисциплін Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка, кандидата юридичних наук Артема Коваленка, старшого судового експерта сектору досліджень зброї відділу криміналістичних видів досліджень Луганського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Дмитра Пеца та професора кафедри кримінального процесу та криміналістики Донецького державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, професора Олексія Одерія.

Презентували свої виступи й науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Завідувач кафедри криміналістики та домедичної підготовки, доктор юридичних наук, професор Костянтин Чаплинський розповів про проблемні питання залучення спеціаліста до проведення процесуальних дій при розслідуванні кримінальних правопорушень у сфері нерухомості. Доцент кафедри криміналістики та домедичної підготовки, доктор юридичних наук, доцент Віктор Плетенець зупинився на темі особливостей виявлення фактів сексуального насильства в умовах воєнного стану.

«Проблемні питання взаємодії слідчого та працівника оперативного підрозділу у кримінальному судочинстві: теоретико-праксеологічні аспекти» – тема доповіді доктора юридичних наук, доцента, заступника директора Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ підполковника поліції Сергія Обшалова.

Професор кафедри криміналістики та домедичної підготовки доктор юридичних наук, професор Ігор Пиріг акцентував на видах спеціальних знань, що використовуються при розслідуванні незаконного поводження зі зброєю.

За результатами науково-практичного семінару були підбиті підсумки та надані рекомендації, які будуть надіслані до відповідних установ.

 

 


484