Дистанційне провадження у кримінальному процесі в умовах війни обговорили міжнародні експерти, науковці та практики

Новини університету

Міжнародна відкрита лекція у бінарному форматі на тему «Дистанційне провадження у кримінальному процесі: досвід Грузії та України» відбулася у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Спікерами виступили старший радник Вищої ради юстиції Грузії, доктор державного управління Гіоргі Свіанадзе; професор кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції ДДУВС, кандидат юридичних наук, доцент Вікторія Рогальська та суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірина Шаповалова.

Тема лекції була обрана спікерами не випадково, адже Грузія, як і Україна, має досвід здійснення досудового розслідування та судового провадження в умовах воєнного стану, а також в обох державах спостерігається тенденція щодо збільшення кількості проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення у зв’язку з пандемією Covid-19.

Захід проводився у навчальній залі судових засідань одночасно в онлайн та в офлайн форматах за участі здобувачів 3 та 4 курсів ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції. До лекції також долучилися науковці та практичні працівники, серед яких судді, адвокати та слідчі.

Під час своєї доповіді Георгі Свіанадзе розповів про особливості здійснення дистанційного правосуддя в Грузії, проблемні питання, що виникають при використанні системи онлайн-конференції Cisco Webex та запропонував конкретні шляхи їх вирішення: розроблення програмного забезпечення «розумної пошукової системи»; впровадження інтернет-майданчика «Courtroom»; комплектація фронт-офісу в системі суду; створення кімнат дистанційного правосуддя в усіх судах загальної юрисдикції, а також внесення відповідних змін до кримінального процесуального законодавства Грузії.

 

Вікторія Рогальська акцентувала на підставах і процесуальному порядку проведення дистанційного досудового розслідування відповідно до ст. 232 КПК України, новелах законодавства щодо можливостей забезпечення дистанційної участі захисника в умовах воєнного стану. Зупинилася й на доцільності подальшого впровадження системи Custody Records у діяльність органів досудового розслідування, яка, окрім інших переваг, зменшує ризик незаконних впливів на учасників кримінального провадження під час проведення процесуальних дій у дистанційному режимі.

Виступ Ірини Шаповалової було присвячено дистанційному судовому провадженню в Україні, а також особливостям його здійснення в умовах воєнного стану. Так, предметом жвавого обговорення стали питання щодо можливостей проведення відеоконференцзв’язку під час судового засідання за участі сторін поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів; переваг та недоліків використання системи EasyCon у кримінальному провадженні; проблемних аспектів підтвердження особи учасника дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану, зокрема алгоритму дій суду у разі виходу комп’ютерного або мережевого обладнання зі строю чи перебоїв з електроенергією та інтернетом.

 

 


687