Допит за методикою процесуального інтерв’ю: викладачка ДДУВС проводить тренінгові заняття для прокурорів та слідчих

Новини університету

Професор кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Вікторія Рогальська спільно з детективами НАБУ та іншими експертами стала одним із тренерів навчального курсу «Процесуальне інтерв‘ю. Basic». Курс розроблений JustLearn – програмою професійного розвитку та обміну досвідом для практиків кримінальної юстиції організації JustGroup та Тренінговим центром прокурорів України за підтримки програми «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження».

Протягом 26-28 жовтня на базі Тренінгового центру прокурорів вперше в Україні відбулося навчання представників органів досудового розслідування та прокурорів проведенню допиту за методикою процесуального інтерв’ю національною командою тренерів.

Під час навчального курсу учасники дізналися про національний та міжнародний досвід проведення процесуального інтерв’ю, алгоритм та умови його застосування. Поспілкувалися з провідними експертами про роботу з пам’яттю та власними упередженнями, а також відпрацювали техніки вільного пригадування та управляння розмовою безпосередньо з учасниками пілотного проекту щодо впровадження процесуального інтерв’ю в діяльність органів досудового розслідування – детективами НАБУ.

Як зазначає Вікторія Рогальська, процесуальне інтерв’ю вже давно стало сучасним світовим трендом, рекомендованим як вченими, так і практиками, оскільки є найбільш безпечним і ефективним методом отримання інформації під час розслідування кримінальних правопорушень, зокрема і воєнних злочинів.

«Проведення допиту за цією методикою надає можливість органам досудового розслідування також забезпечувати процесуальні гарантії всіх учасників провадження, що сприяє в подальшому формуванню стійких відносин довіри до роботи органів правопорядку у цілому», – переконана вона.

Вікторія Рогальська з 2018 року є членом експертної групи з провадження практик процесуального інтерв’ю та співавтором дослідження «Розкажи мені що сталося, або зізнайся. Дослідження про процесуальне інтерв’ю. Аналіз міжнародного досвіду. Опис узагальненої моделі. Аналіз національної системи підготовки та практики» (https://www.irf.ua/wp-content/uploads/2020/07/investigationresearch_web.pdf.).

Представниця ДДУВС повідомила: щоб долучитися до другого набору навчального курсу «Процесуальне інтерв‘ю. Basic», який заплановано на грудень 2022 року, необхідно заповнити форму за посиланням https://bit.ly/3TEIsIO.


373