Виховання історичної пам’яті: у ДДУВС тривають заходи до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

Новини університету

Цього разу кафедрою українознавства та іноземних мов Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ проведено круглий стіл на тему «Григорій Сковорода у XXI столітті».

 

Мета науково-просвітницького заходу – вшанування й осмислення інтелектуального надбання Григорія Сковороди, вивчення спадщини філософа як скарбниці національної культури, розвиток і виховання у сучасників історичної пам’яті й ідентичності, а також залучення молоді  до популяризації думок видатного українського митця.

Усього до участі в круглому столі долучилися понад 50 науковців та здобувачів вищої освіти.

З вітальним словом до учасників звернулася заступник директора Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції, доктор юридичних наук, професор, полковник поліції Сергій Обшалов: «Творчість Григорія Сковороди – явище вельми значуще в історії розвитку українського народу. Його постать – одна з найпомітніших поміж духовних діячів XVIII століття.Наразі  ми розуміємо, що великий філософ, просвітитель-гуманіст, педагог, письменник, музикант на багато років випередив свій час, адже його прониклива мудрість не втрачає значення і сьогодні».

Побажав учасникам наснаги та розвитку власних професійних і творчих здібностей професор кафедри українознавства та іноземних мов Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції доктор філологічних наук, професор, Анатолій Поповський.

Між іншим, він зауважив, що на банкноті номіналом 500 гривень зображені портрет Григорія Сковороди та фонтан, що втілює одну з основних ідей філософа – «природної людини», унікальної та неповторної.

«Сьогоднішній захід зібрав здобувачів вищої освіти – різних особистостей, серед яких двох однакових нема», – зазначив Анатолій Михайлович.

Слід зазначити, що й виступи інших промовців приємно вражали своєю різноманітністю і новизною розкриття означених тематикою заходу питань. Серед них: «Сковорода як актуальний мислитель сьогодення», «Григорій Сковорода та національне питання», «Морально-етичне виховання у трактуванні Григорія Сковороди», «Ідея самопізнання в працях Сковороди» тощо.

 

В колі живої розмови прозвучали роздуми курсантів про роль Сковороди в становленні державності, зокрема про важливість сенсів і цінностей «українського Сократа» у теперішні часи, зокрема під час збройної агресії росії.

Насамкінець зустрічі учасники круглого столу дійшли висновку: багатогранність особистості Григорія Сковороди продовжує залучати українське суспільство усіх поколінь, зокрема університетську спільноту, до невичерпної скарбниці його духовної спадщини.


461