«16 днів проти насильства»: ДДУВС долучається до Всеукраїнської акції

Новини університету

25 листопада – Міжнародний день боротьби проти насильства щодо жінок. З нагоди цієї дати у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася тематична лекція для курсантів. Лекторкою виступила завідувачка відділення виховної, соціально-гуманітарної та культурно-масової роботи відділу кадрового забезпечення Наталія Карнаух.

Нагадаємо, спікерка пройшла тренінг, ініційований громадськими організаціями «Ла Страда-Україна» та «Регіональне об’єднання молоді» у рамках проєкту «Розбудова миру та подолання конфліктів в Україні – Крок вперед». Отриманими знаннями у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» Наталія Карнаух ділилася зі здобувачами вищої освіти – майбутніми поліцейськими.

Спікерка розпочала свою доповідь з того, що насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Акцентувала на тому, що у більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки.

«Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти. На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї й не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім’ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема», – зазначила Наталія Карнаух.

Лекторка також зауважила, що проблема домашнього насильства в умовах війни не зникла, а навпаки, загострилась, незважаючи на те, що правоохоронні органи фіксують зменшення кількості звернень від постраждалих у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зокрема Наталія Карнаух навела статистичні дані, озвучені під час пресконференції за участю експерток ГО «Ла Страда-Україна».

Так, здобувачам вищої освіти стало відомо, що за 10 місяців (січень-жовтень) 2022 року Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації прийняла 31 800 звернень. Більше 90% стосувалися домашнього насильства. Найчастіше зверталися жінки, які постраждали від домашнього насильства. В умовах повномасштабної війни в України вони повідомляють, що насильство стало значно жорстокішим.

Більш детально у ході лекції були розглянуті норми Сімейного кодексу України, які передбачають надання строку на примирення судом при розлученні. Курсанти активно долучалися до обговорення, висловлювали пропозиції щодо можливих варіантів вирішення проблем, пов’язаних із насильством у сім’ї, у тому числі таких, які виникають через недосконалість чинного законодавства.

 

 


380