Вони борються з домашнім насильством у Дніпрі та області!

Новини університету

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» старшим викладачем кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Світланою Рижковою була проведена лекція на тему «Запобігання та протидія домашньому насильству органами та підрозділами Національної поліції» для здобувачів вищої освіти 2 та 3 курсів факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності.

Експертами виступили – старший інспектор протидії домашньому насильству відділу превенції ДРУП в Дніпропетровській області Дар’я Попова, директор центру підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Марина Земенкова, представники громадського формування «Капеланський патруль» Сергій Тітарс та Наталія Тітарс, тренер з питань протидії домашньому насильству Микола Репан, викладач спеціальних дисциплін ДДУВС Катерина Шендакова.

У своєму вступному слові Світлана Рижкова наголосила на актуальності теми лекції та необхідності належного реагування з боку працівників Національної поліції, а також інших суб’єктів, дотичних до захисту прав постраждалих від домашнього насильства.

До лекції в дистанційному форматі долучився тренер з питань протидії домашньому насильству Микола Репан. Він наголосив на необхідності підготовки фахівців із запобігання та протидії домашньому насильству, а також важливості взаємодії правоохоронців з іншими експертами, уповноваженими надавати психологічну, медичну, юридичну допомоги, а також можливість безпечних умов перебування.

У ході лекції здобувачі вищої освіти мали можливість переглянути та проаналізувати разом зі спікерами соціальні відеоролики, які містять приклади вчинення домашнього насильства.

Капелан Сергій Тітарс розповів про співпрацю капеланського патруля з працівниками поліції.

«Капеланська діяльність направлена на подолання стресових ситуацій, відновлення духовного та емоційного станів. Так, ми виїжджаємо разом із поліцейськими на виклики, пов’язані із вчиненням домашнього насильства. Основна мета капеланів – врегулювати конфлікти у родинах, встановити психологічний контакт з кривдником», – повідомив експерт.

Капелан Наталя Тітарс додала, що важливою складовою в діяльності капеланів є допомога в організації командної роботи поліцейських, розкриття їхніх особистісних якостей задля покращення морально-психологічного стану в колективі.

Директор центру підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Марина Земенкова розповіла про заклад, який надає прихисток жінкам і дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також постраждалим від домашнього насильства.

«Наш центр гарантує не лише «дах над головою», а й всі необхідні послуги, що надає у таких випадках держава: стабілізація психоемоційного стану, медичні послуги тощо. Наразі в умовах воєнного стану у нас перебувають і внутрішньо переміщені особи», – зазначила вона.

Старший інспектор протидії домашньому насильству відділу превенції ДРУП в Дніпропетровській області Дар’я Попова навела окремі статистичні дані. Так, за її словами, у місті Дніпро з початку року на лінію 102 надійшло 3111 повідомлень про факти вчинення домашнього насильства, з них 1605 не підтвердилися. Було винесено 841 термінових заборонних приписів стосовно кривдника. Складено 762 протоколів про адміністративні правопорушення, передбачене ст. 173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого перебування) Кодексу України про адміністративній правопорушення. Відкрито 38 кримінальних проваджень за ст.126-1 Кримінального кодексу України за систематичне вчинення домашнього насильства.

На завершення виступила викладач спеціальних дисциплін ДДУВС Катерина Шендакова, яка має досвід практичної роботи у поліцейському спецпідрозділі «Поліна».

Спікер надала корисні поради майбутнім поліцейським. Зокрема наголосила на важливих аспектах безпеки під час виїзду екіпажу на виклики домашнього насильства. Також визначила алгоритм дій правоохоронців в ситуаціях, пов’язаних із домашнім насильством. Розповіла про особливості роботи з кривдниками та постраждалими.


449