У ДДУВС тривають заходи до Всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

Новини університету

У рамках Всесвітньої акції «16 днів проти насильства» на факультеті превентивної діяльності відбувся тренінг «Розірви коло домашнього насильства». Захід для першокурсників проводила старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності майор поліції Світлана Рижкова.

Участь у проведенні тренінгу також взяли практичні працівники сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області. Правоохоронці поспілкувалися з курсантами та докладніше розповіли про особливості роботи сектору. Зокрема презентували інформаційні буклети щодо протидії домашньому насильству.

Начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області капітан поліції Павло Гаркавенко надав поради курсантам, зосередив увагу на важливості захисту прав постраждалих у випадках домашнього насильства, а також належної взаємодії у питаннях надання психологічної, соціальної, правової допомоги іншими суб’єктами: шелтери, кризові кімнати тощо.

Інспектор сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області капітан поліції Дар’я Попова зазначила на актуальності проблеми вчинення домашнього насильства в умовах воєнного стану. Розповіла про особливості реагування на зазначені випадки поліцейськими. Наголосила на важливості дотримання техніки особистої безпеки під час виїзду на виклики з фактами домашнього насильства.

Долучилися до бесіди із курсантами зокрема інспектори сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції Павло Локоть, а також підполковник поліції Ігор Кузьменко.

Участь у проведенні тренінгу також взяла курсантка 2 курсу факультету кримінальної поліції Катерина Гунько.

«Тематика із запобігання та протидії домашньому насильству – це коло моїх наукових інтересів. Під науковим керівництвом Світлани Рижкової неодноразово виступала на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях з зазначеною тематикою. Мені запропонували спробувати себе в ролі тренерки та попрацювати в команді. Такий досвід мені дуже сподобався та надихає на нові звершення», – поділилася враженнями курсантка.

Метою проведення тренінгу стало отримання здобувачами вищої освіти знань щодо проблематики вчинення домашнього насильства. Так, учасники зустрічі обговорили причини та чинники, які сприяють вчиненню домашнього насильства. Визначили законодавчі та нормативно-правові акти у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а також коло суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії цьому явищу.

Виокремили і коло суб’єктів, на які поширюється дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Разом наголосили на найбільш поширених формах домашнього насильства.

«Такий формат не залишає байдужим нікого. Робота в команді, мозковий штурм сприяють формуванню правового світогляду наших курсантів, розуміння того, що від кожного з них в майбутньому залежить надійний захист прав постраждалих від домашнього насильства. Креативність мислення, розуміння суті проблематики вчинення домашнього насильства на високому рівні продемонстрували курсанти», – підсумовує старша викладачка Світлана Рижкова.


479