Вшанували подвиг та світлу пам’ять ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

Новини університету

Сьогодні, 14 грудня, у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулися заходи до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Аби вшанувати та згадати моторошні події 1986 року у конференц-залі зібрались чорнобильці, курсанти та працівники навчального закладу.

З промовою до присутніх звернувся ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко.

«Сьогодні, коли в нашій країні йде війна, ми повинні пам’ятати, що як і в той трагічний день аварії на Чорнобильській АЕС, ми згуртовано та в єдності долаємо всі перешкоди, боремося та перемагаємо. Тож у наших спільних силах, разом долати болючі наслідки аварії – взаємодопомогою, чуйністю, людяністю, турботою про здоров’я ліквідаторів, потерпілих та хворих», – сказав ректор та побажав ліквідаторам здоров’я, родинного затишку, довгих років життя.

Андрій Євгенович запропонував схилити голови перед світлою пам’яттю героїв-чорнобильців. Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Голова ради ветеранів Леонід Камишов поділилися з молоддю спогадами про події трагічного 1986 року та завдання, які він разом із колегами та курсантами виконували в зоні відчуження.

Він нагадав, що співробітники університету брали активну участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи, зокрема, в охороні громадського порядку, евакуації людей, які опинилися у небезпечній зоні. З 15 квітня до 15 травня офіцери та курсанти Дніпропетровської спеціальної середньої школи міліції несли службу на контрольно-пропускних пунктах на в’їзді у 30-кілометрову зону, охороняли 22 населених пункти, звідки було евакуйоване населення, патрулювали на автодорогах у зоні відчуження, здійснювали дозиметричний контроль місцевості.

«Для України Чорнобиль порівнюваний з наслідками війни. Крім людських життів і матеріальних збитків, що притаманні для втрат війни, Україна втратила величезну територію, яка дорівнює цілій європейській державі, скажімо, такій, як Данія чи Голландія. З кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє, аби ніколи більше не повторювався «Чорнобиль», – зазначив Леонід Іванович.

У шану присутнім курсант Богдан Бражний виконав пісню «Браття-українці».

Завершили захід переглядом документального фільму «Екскурсія по саркофагу».

 

 


309