Розширюємо кордони міжнародного співробітництва: ДДУВС налагодив співпрацю з провідним університетом ФРН

Новини університету

Відбулася робоча зустріч керівництва Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ із представниками Університету державного управління (Мейсен) та Міністерства земельної канцелярії Саксонії. У ході онлайн-заходу обговорили можливі напрями та перспективи подальшої співпраці.

З української сторони на зустрічі були присутні ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко, проректор Лариса Наливайко, помічниця ректора з гендерних питань Ірина Грицай, директор ННІ права та інноваційної освіти Вікторія Савіщенко, завідувач кафедри управління та адміністрування Сергій Шевченко, завідувач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності підполковник поліції Андрій Собакарь. Німецьку сторону представляли ректор Університету державного управління (Мейсен) Нолден Франк, канцлер університету Франк Дегенкольбе, особистий помічник голови Державної канцелярії Саксонії та державний міністр у федеральних справах та ЗМІ Міхаель Куаас, а також співробітники з міжнародних зв’язків Державної канцелярії Саксонії Денис Чернишенко та Штефан Меркле.

Відкрив захід ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко. Він розповів про структуру університету, рівні та напрями підготовки, зокрема більш детально зупинився на тих із них, які є найбільш дотичними з напрямами підготовки Мейсенського університету. Також акцентував на співпраці закладу освіти з такими міжнародними організаціями, як НАТО, ОБСЄ та КМЄС. Розповів і про співробітництво у межах академічної мобільності з освітніми установами 20 країн світу.

«Сьогоднішня зустріч має стати початком плідної та продуктивної співпраці між нашими країнами та університетами, зокрема у сфері підготовки фахівців у галузі права та державного управління. Ми завжди відкриті до діалогу з нашими міжнародними партнерами. Тому глибоко переконаний, що ми зможемо організувати взаємні обміни студентами та викладачами, напрацювати спільні наукові дослідження, організувати проведення спільних науково-практичних заходів тощо», – сказав Андрій Фоменко.

Про спеціальності та основні акценти у підготовці студентів Університету державного управління (Мейсен) розповів його ректор Франк Нолден. Пан професор наголосив на тому, що очолюваний ним заклад освіти здійснює підготовку фахівців за різними напрямами, які повністю охоплюють галузь публічного та комунального управління, у тому числі й безпековими.

«Вбачаю перспективу співробітництва між нашими університетами у трьох основних напрямах. Перше – це обмін студентами та викладачами. Друге – реалізація проєктів консультування громадян України в питаннях захисту їхніх прав в умовах війни. Ці питання зараз активно підтримуються Європейським Союзом. Третє – проведення спільних наукових досліджень та заходів за участі науковців та здобувачів обох університетів», – наголосив Франк Нолден.

Проректор ДДУВС Лариса Наливайка більш детально зупинилася на реаліях та перспективах розвитку наукового напряму у закладі освіти. Зокрема розповіла про потужності та результати роботи наукових лабораторій, які функціонують на базі університету. Йшлося й про внесок науково-педагогічних працівників у вирішення проблем всеукраїнського масштабу – це протидія гендерній дискримінації, торгівлі людьми, домашньому насильству тощо.

Про особливості підготовки студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування» у Дніпропетровському державному університету внутрішніх справ розповів завідувач кафедри управління та адміністрування Сергій Шевченко.

Він наголосив на зміні акцентів у підготовці фахівців-управлінців в умовах війни. Зокрема зауважив про необхідність постійного реагування на ситуацію в країні, як збоку науковців, так і з боку практиків у сфері управління та адміністрування. У цьому контексті акцентував на потребі використання досвіду інших країн, зокрема у питаннях соціальної довіри населення до влади з метою вибудовування правильної ідеології в Україні.

Одним із результатів перемовин стала домовленість про проведення найближчим часом викладачами Мейсенського університету для студентів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ онлайн-курсу з публічного управління та адміністрування. Також сторони погодили у ході наступної зустрічі ухвалити основні напрями співробітництва між закладами освіти.

 

 


255