Кібербезпека в умовах війни: представники ДДУВС обговорювали новації та перспективи розвитку сфери

Новини університету

Сьогодні представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ взяли участь у Міжвідомчому круглому столі «Шкідливі програми як загроза об’єктам критичної інфраструктури в умовах кібервійни», організованому Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України.

Відкрив захід та привітав учасників директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Юрій Чечіль, який наголосив, що сьогоднішній захід спрямований на обговорення подальших шляхів забезпечення кібербезпеки в умовах воєнного стану.

До учасників також звернулися заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак, виконувач обов’язків директора Укртелерадіопресінституту, секретар Національної спілки журналістів України Гліб Головченко, заступник керівника Служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки – начальник Управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.

Із вітальною промовою до учасників дискусії звернувся ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко. Він привітав керівництво та колектив Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України з 30-ти річчям з дня заснування закладу та наголосив, що в наш час війна в інформаційному просторі може завдати не меншої шкоди, аніж війна на полі бою.

«Загроза кібератак з боку рф як на українські системи, так і на європейських партнерів залишається високою. Кібербезпека наразі є ключовим питанням в економічному, політичному, соціальному та військовому аспектах. Сьогодні Україна змушена відстоювати своє право на незалежність, на власний вектор розвитку та мирне і вільне майбутнє. Перед вітчизняними правоохоронними органами постає все більше завдань з пошуку нових засобів та методів дієвої боротьби з кіберзлочинністю», – зауважив Андрій Євгенович.

Учасниками заходу були обговорені питання щодо виявлення джерел шкідливого програмного забезпечення за технологіями OSINT, методики організації взаємодії експертів державних, наукових та навчальних установ у сфері кібербезпеки, окремих видів маскування шкідливих програм, що надходять на електронну адресу об’єктів критичної інфраструктури тощо.

Із доповідями виступили і науково-педагогічні працівники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Так, професор кафедри економічної та інформаційної безпеки Едуард Рижков розповів про взаємодію державних та недержавних установ у питанні забезпечення кібербезпеки критичної інфраструктури України в період воєнного стану.

Про відмежування створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження розповів доцент кафедри кримінального права та кримінології Сергій Бабанін.


892