«Особливості досудового розслідування та судового розгляду військових та воєнних злочинів в умовах збройного конфлікту»

Новини університету

За такою темою провели міжнародну відкриту лекцію у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Участь у ній взяли курсанти 2 та 3 курсів ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції, а також науково-педагогічний склад кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань.

Захід відбувся у бінарному форматі в межах впровадження навчальної дисципліни «Діяльність СОГ НПУ з документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України». Спікерами лекції виступили радник з питань прокуратури Консультативної місії Європейського Союзу, доктор юридичних наук, доцент, професор Університету Вітауса Великого (Литва) Гедімінас Бучюнас; завідувач кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань, кандидат юридичних наук, доцент, підполковник поліції Дмитро Санакоєв та професор кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань, кандидат юридичних наук, доцент, майор поліції Вікторія Рогальська.

Під час своєї доповіді Гедімінас Бучюнас розповів про особливості дії міжнародного кримінального права, висвітлив принципи міжнародного гуманітарного права та детально розглянув злочини, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Окрему увагу лектор приділив розмежуванню воєнних та військових кримінальних правопорушень та суб’єктам, які підлягають відповідальності за їх вчинення.

Виступ Дмитра Санакоєва стосувався теми збирання доказів щодо злочинів, вчинених під час збройної агресії росії в Україні. Він зосередив увагу курсантів на створенні й діяльності слідчо-оперативних груп НПУ, їхніх завданнях та повноваженнях, специфіці збирання доказів за стандартами та принципами Міжнародного кримінального суду. Лектор визначив основні цілі та завдання досудового розслідування таких злочинів на прикладі роботи СОГ на деокупованих територіях, розкрив особливості отримання інформації з відкритих джерел із використанням інструментів OSINT. Також приділив увагу проведенню експертних досліджень.

Вікторія Рогальська, у свою чергу, зупинилася на специфіці досудового розслідування та судового розгляду в умовах воєнного стану, а також на особливостях співробітництва з Міжнародним кримінальним судом. Професорка презентувала науково-практичний коментар розділу IX-1 Кримінального процесуального кодексу України «Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану». Він підготовлений колективом авторів, зокрема і представниками кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС.

 

 


386