Науково-практичний семінар у ДДУВС: говорили про досудове розслідування

Новини університету

«Теорія і практика використання спеціальних знань у досудовому розслідуванні» – за такою назвою на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар.

Захід об’єднав понад 100 науковців із різних регіонів України, а також представників Ізраїлю. Модераторами виступили завідувач кафедри криміналістики та домедичної підготовки ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції ДДУВС Костянтин Чаплинський та доцент кафедри Наталя Павлова.

Відкрили захід та привітали учасників проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко та директор ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Владислав Лазарєв.

«Окреслена у темі науково-практичного семінару проблематика є особливо актуальною у контексті реалій сьогодення та необхідності використання спеціальних знань. Впевнена, що проведення сьогоднішнього заходу надасть поштовх плідним ініціативам щодо удосконалення законодавства, отримання нових знань, які в подальшому будуть впроваджені у освітній процес, а також наукову і практичну діяльність», – зазначила Лариса Наливайко.

«Ця зустріч стане підґрунтям для обміну досвідом і надання рекомендацій щодо покращення діяльності поліції та експертних установ, особливо під час воєнного стану», – наголосив Владислав Лазарєв.

У ході Всеукраїнського науково-практичного семінару учасники поговорили про дослідження балістичних та інших об’єктів, теоретичні та практичні аспекти організації взаємодії експертних установ із органами досудового розслідування. Подискутували щодо надання домедичної допомоги потерпілим в умовах воєнного стану, можливості використання криміналістичного ДНК-аналізу в ідентифікації жертв війни в Україні, призначення молекулярно-генетичних експертиз. Приділили увагу актуальним питанням по використанню спеціальних знань під час проведення огляду будівель і споруд, які зазнали артилерійських обстрілів та бомбардувань, встановленню матеріальної шкоди, спричиненої військовими діями, а також питанням виокремлення криміналістичного дослідження електронних (цифрових) слідів як самостійної галузі криміналістичної техніки тощо.

Так, свої виступи презентували представник криміналістичної служби Ізраїлю Роман Перцев, санітарний інструктор медично-військової частини А-44-58 Олена Никифорова, завідувач кафедри кримінального процесу, криміналістики та експертології Харківського національного університету внутрішніх справ Михайло Щербаковський, професор кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ Руслан Степанюк, завідувач відділу біологічних досліджень та обліку лабораторії досліджень матеріалів, речовин та виробів Дніпропетровського НДЕКЦ МВС Наталія Фурсова, професор кафедри кримінального процесу та криміналістики Донецького державного університету внутрішніх справ Олексій Одерій,
головний судовий експерт відділу досліджень зброї лабораторії криміналістичних видів досліджень Дніпропетровського НДЕКЦ МВС Петро Малий, професор кафедри поліцейської діяльності Луганського навчально-наукового інституту ім. Е. О. Дідоренка ДонДУВС Артем Коваленко та інші відомі дослідники.

За результатами Всеукраїнського науково-практичного семінару підведено підсумки та надано відповідні рекомендації з актуальних питань, які будуть надіслані до відповідних установ.

 

 


390