Науково-практичні лекторії за участі представників ДДУВС тривають!

Новини університету

Відкритий лекторій на тему «Використання матеріалів журналістських та інших «неофіційних» розслідувань у кримінальному провадженні» відбувся на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Захід організовано кафедрою кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС спільно з іншими кафедрами кримінального процесу ЗВО системи МВС України.

Спікерами лекторію виступили професор кафедри поліцейської діяльності ЛННІ ДонДУВС Артем Коваленко, заступник начальника 2 відділу управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління НПУ підполковник поліції Олександр Мірковець, а також журналістка, авторка та ведуча телепроєкту «Злочин і покарання» Ольга Журавель. Модератором дискусії стала професорка кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС майор поліції Вікторія Рогальська.

Учасники лекторію обговорили можливості використання у кримінальному провадженні матеріалів публікацій і розслідувань журналістів, блогерів, OSINTерів за фактами кримінальних правопорушень, а також надання їм доказового значення. Так, Артем Коваленко розглянув специфіку взаємодії органів досудового розслідування зі ЗМІ та блогерами, запропонував слухачам алгоритми дій слідчого для надання доказового значення матеріалам журналістських та інших «неофіційних» розслідувань. Олександр Мірковець поділився практичним досвідом використання слідчими підрозділами НПУ публікацій у ЗМІ як приводів для початку досудового розслідування та первинної перевірки подібних матеріалів. Ольга Журавель, у свою чергу, презентувала погляд на обговорювану проблематику з боку журналістської спільноти та її очікування від взаємодії з правоохоронцями. Спікерка розказала про можливості журналістів збирати інформацію про ознаки кримінальних правопорушень, зокрема воєнних злочинів.

Нагадаємо: перший відкритий лекторій відбувся у межах святкування Дня науки та був присвячений впровадженню процесуального інтерв’ю у діяльність органів досудового розслідування. Переглянути відеозапис заходу можна за посиланням. Наступну наукову зустріч планують вже найближчим часом: її тематикою стане обмін військовополонених у кримінальному провадженні. Приєднатися, як і раніше, зможуть усі бажаючі – слідкуйте за анонсами!

 

 


491