Курсанти ДДУВС навчалися протидіяти торгівлі людьми

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшов тренінг для курсантів 2-3 курсів Навчально-наукового інституту права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції на тему «Особливості розслідування злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми». Тренінг складався з теоретичної та практичної частин.

Захід проведено науково-педагогічними працівниками кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. Відтоді навчальні заклади, міжнародні та неурядові організації, державні інституції та активісти проводять тематичні інформаційні кампанії.

«Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ долучився до кампанії з висвітлення теми протидії торгівлі людьми, проводячи для майбутніх працівників правоохоронних органів тренінг просвітницької спрямованості. Тренінг має надати розуміння правильних алгоритмів діяльності у випадку підозри на вчинення злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Цим ми нагадуємо, що постраждалі можуть отримати допомогу державних установ та міжнародних організацій, та мають законні інструменти, аби захистити себе та своїх близьких від зазначених ризиків», – зазначила доцент кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Аліна Гаркуша.

Спікерами виступили здобувачі вищої освіти, які нещодавно пройшли навчання в Літній школі з розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, а саме: Катерина Жданова, Сергій Санакоєв, Артем Руденко, Дар’я Кочкіна. Ця Summer School проходила у рамках спільного проєкту програми підтримки ОБСЄ та Міністерства внутрішніх справ України.

Про особливості діяльності своєї служби та проблемні аспекти щодо протидії торгівлі людьми розповів заступник начальника управління – начальник 3-го відділу управління міграційної поліції ГУНП в Дніпропетровській області підполковник поліції Євген Соломка й доцент кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС майор поліції Аліна Гаркуша.

У першій частині заходу обговорювали теоретичні питання щодо ситуації у сфері протидії торгівлі людьми. Торкалися й практичних аспектів: під час другої частини тренінгу курсанти опановували проведення слідчих дій за наданою фабулою.

Відповідно до фабули, учасники здійснювали тренувальний обшук у помешканні осіб, що вчиняли торгівлю людьми. Заняття було максимально наближено до реальних умов: курсанти «знаходили» речові докази, відповідним чином їх «документували» та навіть «затримували підозрюваних».

Наприкінці тренінгу викладачі підбили підсумки, акцентувавши увагу на заходах та помилках, що були допущені в процесі. Окремо здобувачам вищої освіти вказали на доцільність використання тактичних прийомів в залежності від ситуації.

 

 


440