Вмотивованість осіб з інвалідністю у навчанні та теорія керування авто: інструктор про особливості автошколи

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ активно працює автошкола для осіб з інвалідністю. Днями її учні складуть іспити та отримають посвідчення водіїв. Про те, як саме навчають інструктори, та чим відрізняється процес від програми звичайних автошкіл, розповіла інструктор із теорії автошколи ДДУВС Тетяна Астахова.

У Дніпропетровському державному університеті активно працює автошкола для осіб з інвалідністю. Днями її учні складуть іспити та отримають посвідчення водіїв. Про те, як саме навчають інструктори, та чим відрізняється процес від програми звичайних автошкіл, розповіла інструктор із теорії автошколи ДДУВС Тетяна Астахова.

«Особам з інвалідністю розповідаємо ті ж правила, що й особам без інвалідності. Правила дорожнього руху навіть не ідентичні, вони єдині. Тобто, якщо б сьогодні складала іспит наша учениця, а завтра прийшов курсант – на столі лежали б ті ж самі завдання. Ми навчаємо осіб з інвалідністю правил дорожнього руху, домедичній допомозі при ДТП, основам керування транспортними засобами й вимогам до безпеки дорожнього руху, а також етиці водіння», – розповіла Тетяна Астахова.

Варто зазначити, що учні з числа осіб з інвалідністю вмотивовані значно більше у порівнянні зі студентами звичної автошколи.

«У наших учнів, тих, які є особами з інвалідністю, наче інші цінності в житті. Для них авто не тільки корисна навичка, а справжня життєва необхідність. Це дає їм більшу мобільність та можливість швидше пересуватися містом, ефективніше вирішувати свої питання. Тому вони прагнуть якомога краще вивчити як теорію, так і практику. Це елементарно допомагає їм спростити життя», – додала викладачка.

Але є особливість у навчанні осіб з інвалідністю, а саме тих, хто користується колісним кріслом. За словами інструктора, з огляду на їх засоби пересування, вони заздалегідь вже знайомі з рухом на колесах.

«Якщо людина користується колісним кріслом, у неї вже є відчуття швидкості. Вони знають, коли пригальмувати або збільшити швидкість. Певна річ, що в автомобілі все це набувається по-іншому. Але ж все ж таки особі з інвалідністю, яка навчається керуванню, легше усвідомити та зрозуміти відчуття водія, навіть порівняно з пішоходом без інвалідності. У наших учнів менше страху перед автомобілем», – підкреслила Тетяна Астахова.

Особи з інвалідністю зазвичай навчаються керувати автомобілями за категорією «В». Але й тут є деякий нюанс.

«Якщо до автошколи прийде навчатися особа з інвалідністю з метою отримання водійського посвідчення, наприклад, з категорією «D1», це теоретично можливо. Але тут потрібна наявність відповідного висновку медичної комісії. Якщо комісія дозволить навчатися на ручне керування за цією категорією, то людина буде проходити і теорію, й практику. Однак на сьогодні автошкола для осіб з інвалідністю ДДУВС має акредитацію тільки на категорію «В» з ручним керуванням. А це – транспортні засоби вагою до 3,5 тон і до восьми пасажирських місць, включно з водійським. Наприклад, модель Mercedes Vito чи вантажна «Газель», – розповіла експертка ДДУВС.

Автошколи для осіб з інвалідністю – це унікальні школи, які реалізовані МВС України в рамках ініціативи Першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів». Вони покликані створити рівні можливості для кожного, хто бажає навчитися керувати автомобілем – надаючи цілісну та якісну державну послугу.

 

 


367