«Я дуже давно про це мріяла». Випускниця автошколи для осіб з інвалідністю ДДУВС – про враження від навчання

Новини університету

У березні на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ запрацювала новітня автошкола для осіб з інвалідністю. Сьогодні вона має першу випускницю – 27-річну Софію Грубову. Дівчина успішно завершила навчання та здобула омріяне посвідчення водія.

У колісному кріслі Софія – з 9 років. Попри травму, завжди була досить мобільною: любить подорожувати містами та не надто засиджується вдома. Для пересувань зазвичай обирає потяги або таксі, бо громадський транспорт міста – практично не пристосований для осіб з інвалідністю. Втім, вже кілька років дівчина мріє про власне авто:

«Я дуже давно хотіла водити машину. Але по Україні була лише одна автошкола, де є авто на ручному керуванні – у Львові. Як тільки дізналася, що подібний проєкт запустили в Дніпрі, одразу зателефонувала і записалася».

Навчання, як стверджує Софія, проходило досить комфортно. Теорію опановувала дистанційно, через платформу Zoom, тож не довелося щоразу їздити на заняття. Практику відточувала на базі університету, який повністю облаштований для комфортного перебування: пандуси на вході, окремий санвузол та аудиторія, сучасний учбовий автомобіль. Підготовка в автошколі ДДУВС – на найвищому рівні, тож перед іспитом Софія навіть не хвилювалася.

«Емоції та відчуття дуже класні. Адже водійське посвідчення – це розв’язані руки: я просто сіла і поїхала куди треба, без додаткових логістичних перешкод. І учбова машина, і сервісний центр обладнані просто чудово: помітила це, ще коли приїздила складати теорію. Немає сходів, все доступно», – розповідає випускниця автошколи.

Софія Грубова працює психологинею, усі проєкти та консультації веде у режимі онлайн. Та з водійським посвідченням – планує розширити не лише діяльність, але й базу колег та робочих контактів.

«Своєї машини ще не маю, але в планах – придбати. Тепер буду працювати та потроху накопичувати гроші, аби знайти для себе максимально прийнятну модель», – поділилася дівчина.

Автошколу на базі ДДУВС Софія залюбки рекомендує особам з порушеннями опорно-рухового апарату. Адже можливість водити автівку – це крок до мобільності та власного комфорту.

 

 


284