Курсанти ДДУВС проходять заняття з тимбілдингу

Новини університету

Курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ під час табірного збору проходять заняття із психологічної підготовки. Завдяки такому підходу формується психологічна стійкість здобувачів вищої освіти.

ДДУВС – заклад вищої освіти зі специфічними умовами навчання: вже з першого року курсанти занурюються у майбутню сферу діяльності. У великій мірі завдяки таким умовам зі стін університету виходять правоохоронці, готові до стресів та викликів.

Одним із занять із психологічної підготовки під час табірного збору є тимбілдинг: курсанти займаються під керівництвом фахівців відділення психологічного забезпечення ДДУВС. Тренінги спрямовані на адаптацію хлопців та дівчат до навчання, зміцненню ділових стосунків, налагодженню сприятливого психологічного клімату в колективі і на запобігання конфліктам.

Все починається із вправи «коло знайомств», де кожен має змогу представити себе. Це створює атмосферу відкритості й довіри у колективі.

Але тимбілдинг не обмежується лише психологічною підготовкою. Спорт – його невід’ємна складова, що дозволяє разом йти до цілі та долати перешкоди. Наприклад, у вправі «мінне поле» учасники мають через сітку передати одне одного, не торкнувшись мотузок, правильно вивіривши рухи та орієнтуючись у просторі.

«На першому тижні табірного збору незвично. Цікаво, але до всього треба адаптуватися. Саме в цьому нам допомагають психологічні вправи, як, наприклад проходження мінного поля. Ми діємо разом, як одна команда, тому що від кожного учасника гри залежить результат», – розповіла курсантка ДДУВС Діана Пархомик.

Довіра одне до одного у колективі – ключовий елемент єдиної команди. Тому під час табірного збору важливо сформувати стійку єдність однодумців. У цьому курсантам допомагає «Гра на довіру», що спрямована на позбавлення страхів та опанування переживань. Отже, під час гри, один з учасників падає з невеликої висоти, а інші мають піймати його на руки. Це гартує рішучість та зібраність, крім цього, – вчить довіряти своїм одногрупникам, підтримувати їх у складних ситуаціях.

«Тільки-но виконував вправу на довіру. Впасти на руки учасників гри було незвично, але воно того варте. Переборюєш себе та вчишся довіряти команді. Таким чином звикаємо одне до одного та стаємо злагодженим підрозділом», – поділився враженнями курсант ДДУВС Микита Якубайлик.

Лідерські якості для сучасного поліцейського вкрай необхідні. Адже завдяки ним він завжди зможе скерувати громадян до правильної поведінки чи припинити протиправні дії, не вдаючись до застосування спецзасобів. Проявити та сформувати ці навички у курсантів, виявити харизматичних особистостей, що зможуть вести людей за собою, допомагає вправа на складання геометричних фігур з мотузки, що виконується наосліп.

Учасники стають у коло, потім за командою ведучого заплющують очі й намагаються таким чином перетворити мотузяне коло на іншу фігуру – квадрати або трикутник. У процесі хтось із них починає «вести» гру та учасників у ній, спрямовуючи в необхідному напрямку.

«Проведення занять із тимбілдингу є дуже корисним як для здобувачів вищої освіти, так і для викладачів. Завдяки таким заняттям ми проводимо формування груп та їх структуру. Виявляємо лідерів, які потім стануть командирами підрозділів. Але найголовніше – ми допомагаємо першокурсникам адаптуватися і до навчання, і до його специфічних умов», – зазначив завідувач психологічного відділення ДДУВС Сергій Вишневський.

Психологічна підготовка, стійкість та витривалість – це правильно виконані завдання, збережене здоров’я та врятовані життя громадян, запобігання злочинам й правопорушенням. Основа цього закладається на першому курсі закладу вищої освіти, звідки згодом вийдуть нести службу майбутні офіцери поліції.

 

 


218