Їхні історії моторошні. Як психологи ДДУВС допомагають курсантам, які виїхали з небезпечних територій

Новини університету

Розпочато цикл психологічних тренінгів для курсантів-переселенців у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Для покращення психологічного стану використовують психосоматичні методи.

Заняття, організовані зусиллями працівників відділення психологічного забезпечення, проходять в кімнаті психологічного розвантаження. Мета подібних тренінгів – стабілізувати емоційний стан, сприяти зняттю захисних механізмів (панічні атаки, флешбек), допомогти зрозуміти дієвість зв’язку між тілом та мозком через дихання та тілесні відчуття.

Наразі до занять долучилися 34 курсанти-першокурсники, яким вдалося виїхати з зони активних бойових дій чи тимчасово окупованих територій. Завідувач відділення психологічного забезпечення Сергій Вишневський говорить, що важливою складовою при роботі з переселенцями є підтримка саме їхнього морально-психологічного стану.

«Ми щодня чуємо моторошні або дуже моторошні історії курсантів про те, як вони виїжджали зі своїх частково окупованих міст чи територій, де ведуться активні бойові дії. Ми розуміємо, що кожен із них потребує особливої психологічної підтримки та розради. Тому активно зараз працюємо в цьому напрямку», – розповів він.

Курсант першого курсу факультету ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Руслан Вольський вже пройшов перший етап тренінгу. Він розповів про свій стан та евакуацію з Чорнобаївки 24 березня.

«Разом із мамою та сестрою на своєму авто тричі намагалися виїхати з зони постійних обстрілів. Ситуація в окупованому місті була настільки небезпечною, що тільки з четвертої спроби нам вдалося вирватися з того пекла. Проїхали 4 блокпости з російськими окупантами: на кожному допит, обшук, погрози. Маршрут з Херсона до Миколаєва тривав понад 8 годин, тоді як у мирний час ми долали цю відстань за годину», – розповів хлопець.

Під час першого заняття здобувачі вищої освіти опанували техніки парної ліпнини, внутрішньої концентрації, дихання, дзеркала та виконали інші соматичні вправи. За словами психологів, подібні дії та рухи допомагають зняти тілесні блоки та подолати травматичні переживання.

Працівники відділення переконані, не можна відкладати турботу про психічне здоров’я. Тому планують залучити до проходження подібних тренінгів усіх курсантів з числа внутрішньо переміщених осіб. Наразі таких у закладі освіти – 93.

 

 


380