Збирання доказів воєнних злочинів рф в Україні: напрацюваннями з норвезькими колегами ділився експерт ДДУВС

Новини університету

Завідувач кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Дмитро Санакоєв провів відкриту англомовну лекцію для 47 випускників-магістрів Норвезького поліцейського університетського коледжу. Захід відбувся у дистанційному форматі у рамках програми Erasmus+.

Лекція була проведена за темою «Збирання доказів щодо злочинів, вчинених під час збройної агресії росії в Україні» та передбачалася для магістрів, які мають професійну практику у сфері розслідування кримінальних правопорушень.

Перш за все, лектор презентував пріоритетні напрями роботи Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та роль і місце кафедри у підготовці фахівців для органів досудового розслідування та підрозділів стратегічних розслідувань Національної поліції. Ключову увагу зосередив на питанні розслідування воєнних злочинів в Україні, визначенні основних цілей та завдань досудового розслідування таких злочинів.

Як зазначає Дмитро Санакоєв, особливе зацікавлення виявили слухачі під час наведення конкретних прикладів, що ілюстрували специфіку початкового етапу розслідування підрозділами Національної поліції України фактів вчинення воєнних злочинів.

Зокрема норвезьких колег зацікавили питання міжнародної допомоги правоохоронним органам України у розслідуванні з боку іноземних партнерів, особливості отримання інформації з відкритих джерел із використанням інструментів OSINT, специфіка збирання доказів за стандартами й принципами Міжнародного кримінального суду, а також проведення експертних досліджень.

«Проведення заняття у такому форматі сприяло обміну професійними позиціями з європейськими колегами-правоохоронцями, глибшому розумінню ними ситуації, в якій опинилася наша держава. Це також дозволить зміцнити професійні контакти із фахівцями Норвезького поліцейського університетського коледжу за окремими напрямами підготовки та підвищення кваліфікації слідчих та оперативників у рамках роботи Асоціації Європейських Поліцейських Коледжів. Такий досвід професійного спілкування із зарубіжними практиками є надзвичайно важливим та цінним для налагодження взаєморозуміння і співпраці у подальшому», – зауважує Дмитро Санакоєв.

 


332