Реальні судові засідання – 100% засвоєння знань!

Новини університету

Не навчальні аудиторії, а районні суди Дніпра, не викладачі, а судді, прокурори та адвокати: саме так здобувачі вищої освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ поглиблюють свої знання з кримінального процесу у позанавчальний час.

Працівники кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції організували відвідування курсантами 2-4 курсів та слухачами магістратури реальних судових засідань в окремих районних судах Дніпра. Влаштували таку практику з метою більш якісного засвоювання теоретичних знань під час вивчення дисциплін кримінального процесуального циклу.

Так, курсанти в якості вільних слухачів мали можливість безпосередньо ознайомитися з процедурою судового розгляду, реалізацією засад кримінального провадження, зокрема змагальністю та засадами гласності і відкритості. Поспостерігали й за тим, як учасники кримінального провадження виконують свої повноваження, що покладені на них кримінальним процесуальним законодавством, та реалізують свої права безпосередньо в судовому засіданні. Таким чином, мали змогу оцінити всі особливості здійснення судового провадження в умовах воєнного стану.

За результатами відвідування судів здобувачі вищої освіти також мали можливість поспілкуватися з суддями, прокурорами та адвокатами щодо особливостей здійснення судового розгляду клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження та проведення слідчих (розшукових) дій, заяв про відвід, скарг на рішення, дії та бездіяльність дізнавачів, слідчих, прокурорів, а також клопотань про здійснення спеціального досудового розслідування.

Після відвідування судових засідань майбутні слідчі та оперативні працівники Національної поліції отримують від викладачів кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань університету практикоорієнтовані завдання щодо пошуку в ЄДРСР конкретних судових рішень, ухвалених за результатами судових розглядів, на яких вони були присутні. Питання, які викликали найбільшу зацікавленість, та є важливими для повного засвоєння теми, обговорюються на заняттях.

«Набуті курсантами компетентності під час відвідування судових засідань не лише викликають додаткову зацікавленість та мотивацію до поглибленого вивчення кримінального процесу, а й допомагають майбутнім правоохоронцям в їх подальшому професійному становленні в слідчих та оперативних підрозділах Національної поліції», – акцентує увагу завідувач кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань Дмитро Санакоєв.

 

 


275