Радіаційна та хімічна атаки: як реагувати, щоб вижити

Новини університету

У рамках вивчення дисципліни «Радіаційний, хімічний, біологічний захист» у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася зустріч здобувачів вищої освіти ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції з практиками.

Разом з експертами третьокурсники розглянули тему «Основні поняття про зброю масового ураження та наслідки руйнувань (аварій) радіаційно та хімічно небезпечних об’єктів. Засоби індивідуального захисту та порядок користування ними». Спікерами виступили начальник відділу планування заходів цивільного захисту управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області майор служби цивільного захисту Михайло Ішичкін та викладач Дніпровських територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності (1 категорії) навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Дніпропетровської області Валерій Сипка.

Курсанти прослухали інформацію про різновиди зброї масового ураження та наслідки руйнувань (аварій) радіаційно та хімічно небезпечних об’єктів. Дізналися про склад і призначення загальновійськових протигаза та захисного комплекту, порядок виконання нормативів із радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Вчилися діяти в умовах зараження (забруднення) місцевості радіоактивними, отруйними речовинами, зокрема користуватися засобами індивідуального захисту.

Особливу увагу у ході лекції було приділено Запорізькій атомній електростанції та Кременчуцькій гідроелектростанції. Розглянули алгоритм дій поліцейського під час евакуації у випадку катастрофи. Лектори звернули увагу на часові рамки та площу ураження у разі вибуху або підриву.

Також експерти ознайомили майбутніх правоохоронців з приладами, які вимірюють радіаційний фон.

Організатори заходу переконані, курсанти отримали нові знання та набули навички, що допоможуть їм зорієнтуватися та правильно діяти у небезпечній ситуації, зокрема у разі вибуху чи підриву об’єктів критичної інфраструктури.

 

 


443