«Сучасні дослідження в глобалізаційному світі: наука для миру і безпеки»

Новини університету

За такою назвою відбувся Міжнародний форум молодих вчених у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Захід ініційовано Радою молодих вчених Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України та міжнародних партнерів.

Відкрила захід та привітала учасників форуму проректор ДДУВС, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко. Відзначила, зокрема, і головну мету зустрічі – об’єднання зусиль представників різних спеціальностей для обговорення заявлених в тематиці форуму проблем.

До активної дискусії долучилися понад 150 учасників. Серед них – представники міжнародних установ, організацій (Німеччина, Польща, Литва, Азербайджан, Шотландія, Чехія, Туреччина, Італія, Португалія), представники органів державної влади України, правозахисних та правоохоронних органів та науковці закладів вищої освіти України.

Модераторами науково-практичного заходу виступили заступник голови Ради молодих вчених ДДУВС, доктор юридичних наук, професор Віта Мороз та викладач кафедри загальноправових дисциплін ДДУВС Ігор Наливайко.

У ході форуму учасники окреслили нові виклики щодо торгівлі людьми та експлуатації під час воєнного стану, висвітлили актуальні питання щодо функціонування нотаріату у воєнний час. Жваву дискусію викликав виступ начальника Головного управління державної міграційної служби в Дніпропетровській області Богдана Чегіля про проблеми перебування іноземців та осіб без громадянства на території України. Цікавою була і доповідь викладача кафедри загальноправових дисциплін ДДУВС Юлії Лебедєвої, яка розповіла про гендерні стереотипи на репродуктивні права людини.

Окрему увагу на форумі приділили ознайомленню із міжнародним досвідом: зокрема, у питаннях запобігання та протидії дискримінації, а також в контексті особливостей підготовки поліцейських та підвищення кваліфікації поліцейських у країнах Європи. Учасникам була представлена литовська модель застосування медіації в адміністративних спорах.

Про важливість цифрових технологій та медіаграмотність розповів Віце Президент ISDM (Великобританія) Девід Джош Вортлей. Про перешкоди для розширення економічних прав та можливостей жінок доповіла дослідник Інституту глобальних досліджень освіти та стипендії (Нідерланди) Ахді Хассан.

Актуальність та високий рівень проведення науково-практичного заходу відзначили українські й міжнародні діячі. Зокрема, Президент ВГО «Асоціація українських правників», Президент ГО «Міжнародна екологічна академія», професор кафедри теорії права та держави юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Василь Костицький; голова Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Німеччина) Брігітта Трібел; голова фракції у Міській раді м. Єна (Німеччина) Катя Глибовська; народний депутат України, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, кандидат юридичних наук Іван Крулько; генеральний директор Європейської академії жінок у політиці та бізнесі в Берліні (Німеччина) Хельга Лукошат; голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук; професор Університету Миколаса Ромеріса, доктор філософії, професор (Литва) Агне Тваронавіцієне; суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь Ільков; проректор з наукової роботи, професор Бакинського Євразійського університету, доктор політичних наук (Азербайджан) Гульзар Ібрагимова, голова Ради молодих учених Дніпропетровської області Наталія Деревягіна.

За результатами проведення форуму учасниками схвалено резолюцію щодо подальшого вирішення обговорюваних на заході питань.

 

 


631