ДДУВС та ГУНП: підвищуємо кваліфікацію разом!

Новини університету

Бінарні лекції щодо особливостей здійснення досудового розслідування у формі дізнання відбулися у межах співпраці ДДУВС із ГУНП в Дніпропетровській області. Захід організовано кафедрою кримінального процесу та стратегічних розслідувань Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Спікерами виступили доцент кафедри, кандидат юридичних наук майор поліції Аліна Гаркуша, а також представники відділу дізнання ГУНП в Дніпропетровській області: заступник начальника відділу капітан поліції Сергій Чеченко та старший дізнавач відділу майор поліції Тетяна Тімковська. Мета наукової зустрічі – підвищення рівня знань та підготовки поліцейських офіцерів громади та забезпечення належного здійснення досудового розслідування кримінальних проступків.

Так, Аліна Гаркуша розкрила питання щодо особливостей початку досудового розслідування у формі дізнання, підстав та умов затримання особи, яка вчинила кримінальний проступок. Лекторка схарактеризувала типові слідчі (розшукові) дії та запобіжні заходи, що застосовуються під час досудового розслідування кримінальних проступків. Також під час занять було презентовано навчальний посібник «Дізнання в Національній поліції», підготовлений колективом кафедри спільно з фахівцями Головного слідчого управління Національної поліції України.

Представники відділу дізнання проінформували слухачів щодо окремих аспектів практичного застосування кримінального процесуального законодавства під час досудового розслідування у формі дізнання. Окрему увагу приділили нормативно-правовій базі, що регламентує організацію діяльності підрозділів дізнання органів Національної поліції України. Поліцейські офіцери громади мали змогу самостійно провести допит потерпілого за наданими фабулами, під час якого з’ясували процесуальний порядок його проведення.

Нагадаємо, інститут кримінальних проступків у формі дізнання запрацював в Україні у 2020 році. Він передбачає розслідування незначних правопорушень: зокрема, дрібні крадіжки, бійки без важких наслідків і шахрайства, незаконне поводження з наркотичними засобами без мети збуту тощо.

 

 


348